Pressemeddelelse

ons, 01 mar 2023

148 vækstivrige virksomheder skaber forandring i Region Sjælland

Mads Váczy Kragh, adm. direktør i Erhvervshus Sjælland

Pressemeddelelse

1.3.2023 11:05:50 CET | Erhvervshus Sjælland

Over de sidste to år har 148 virksomheder ydet en ekstraordinær indsats for at skabe grundlaget for gennemgribende forandringer for Region Sjællands erhvervsliv. Det er sket inden for tre vigtige områder, og virksomhederne har spillet hovedrollen. ”Målene er nået, men virksomhedernes udviklingsrejser er kun lige begyndt,” siger direktør i Erhvervshus Sjælland, Mads Váczy Kragh.

Region Sjælland har mange meget driftige erhvervsfolk, der ønsker at udvikle deres virksomheder, så de skaber vækst, arbejdspladser og regional udvikling.

Den udvikling har Erhvervshus Sjælland en rolle i at understøtte. Derfor blev projektet Change Zealand i 2021 søsat, som et to-årigt projekt, der i et samarbejde mellem videninstitutioner og lokale erhvervsfremmeaktører, skulle bidrage til at accelerere virksomhedernes udvikling med henblik på at skabe grundlaget for gennemgribende forandringer i regionens erhvervsliv.

Fokus i Change Zealand har været forretningsudvikling med virksomheder indenfor fødevare- og bioproduktion, forretning afledt af Femern-byggeriet, og at bidrage til at gøre små og mellemstore virksomheder med ekstraordinære vækstpotentialer til store virksomheder.

Da Change Zealand og dets tre spor Bio Change Zealand, Femern Change Zealand og Man on the Moon lukkede ved udgangen af 2022, havde 148 virksomheder deltaget i projektet, der er blevet finansieret af EU's fond for regional udvikling og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Virksomheder hår fået særlige forløb

De 148 virksomheder har gennem 2021 og 2022 fået en særlig tæt sparring, tilskud til private konsulentkøb og kompetenceudvikling. I nogle tilfælde har virksomhederne endda fået tilskud til ekstraordinære investeringer, som kunne sætte fuldt tryk på deres udvikling og vækst.

”Virksomhederne var påbegyndt deres udviklingsrejse, men gennem projekterne har vi fået snakket om retningen, skærpet fokus på målene og hvad der skal til for at nå dem indenfor en overskuelig fremtid. Vi har kigget på kompetencer, formidling, finansiering og de øvrige byggeklodser, der skal til for at en virksomhed kan accelerere sin udvikling," fortæller Erhvervshus Sjællands direktør Mads Váczy Kragh, der selv har været forretningsudvikler på Man on the Moon-sporet.

"Det, at vi over en længere periode har kunnet have et stærkt fokus på disse specifikke virksomheder, har givet mulighed for i ro og mag at udvikle og rette til og se planerne for de kommende år begynde at folde sig ud. Det har været fantastisk fedt at være vidne til,” konstaterer han videre. 

Vækstrejsen fortsætter

Gennem projektet har virksomhederne fået skærpet deres strategi og fokus.

”Nu har virksomhederne fået en vækstplan og nogle forudsætninger, der bringer dem tættere på målet. Dermed er vores umiddelbare mål nået. Virksomhederne er godt i gang med at skabe en forandring for regionens erhvervsliv, men det betyder jo ikke, at virksomhederne ikke har en masse hårdt arbejde foran sig. Derfor er vi også klar med yderligere sparring til deres fortsatte udvikling, hvis det skulle blive nødvendigt,” siger Mads Váczy Kragh, der således understreger, at Erhvervshus Sjælland ikke slipper virksomhederne, hvis de fortsat ønsker sparring.

"Vores rolle er at bidrage til en udvikling af regionens erhvervsliv og derfor har vi allerede nye initiativer i søen, der vil bidrage til virksomhedernes fortsatte udvikling. Det gælder ikke kun de 148 virksomheder, der har været gennem Change Zealand og de styrkepositioner i regionen, som de opererer indenfor, men alle virksomheder i regionen," siger Mads Váczy Kragh.  

Erhvervshusets fokus på at udvikle erhvervslivet indenfor de styrkepositioner, der har defineret indsatsområderne, fortsætter bl.a. gennem Erhvervsfyrtårns-projekterne for Femern og Biosolutions.

På samme måde fortsætter arbejdet med at internationalisere virksomhederne med store vækstpotentialer i et nyt og intensiveret Man on the Moon-projekt, der forløber over tre år og er finansieret af Industriens Fond.

Her arbejder Erhvervshus Sjællands forretningsudvikler og private konsulenter videre med at udvikle 16 vækstivrige virksomheder, men projektet skal også munde ud i en metodik for at skabe flere store virksomheder i hele Danmark, understreger Mads Vázcy Kragh.

Resultater for Change Zealand

Femern Change Zealand har givet adgang, viden og netværk

Femern Change Zealand har skabt grobund for vækst afledt af Femern-forbindelsen. Ambitionen har været at udvikle konkurrencedygtige virksomheder, der kan indgå som sparringspartnere i anlægsprojektet og andre infrastruktur-megaprojekter. Projektet har også arbejdet for at udvikle erhvervslivet langs den såkaldte Femern-korridor fra Rødby til Greve.

Over de to år har 90 virksomheder - primært indenfor bygge- og anlæg, serviceydelser og turisme - fået individuelle sparringsforløb og deltaget i 30 workshops, der har fremmet deres potentialer.

Bio Change Zealand har dyrket ’økosystemet’

Formålet med Bio Change Zealand har været at understøtte et spirende Biosolutions-økosystem i regionen ved at inddrage fødevarevirksomheder og andre deltagere i værdikæden, herunder uddannelses- og viden-institutioner, der har sikret adgang til viden og innovation.

I alt har 38 fødevare- og biosolutionsvirksomheder og -leverandører fået sparring til udvikling af deres vækstplaner, ligesom de har deltaget på en række kollektive forløb og fået adgang til medfinansiering af strategiske indsatser.

Man on the Moon har sendt virksomhederne mod milliarden

Formålet med Man on the Moon Change Zealand har været et understøtte udviklingen af store virksomheder i Region Sjælland, der også kan understøtte fremvæksten af underleverandører. Målet er, at mindst en af virksomhederne når en omsætning på en milliard kroner i 2031, og at to er nået halvvejs.

De 20 deltagende virksomheder har fået direkte og næsten ubegrænset adgang til rådgivning og sparring fra forretningsudviklere fra Erhvervshus Sjælland. De har haft adgang til kollektive workshops og har fået et netværk for andre ambitiøse virksomheder.

Andre læser også

Norsk politi afslutter efterforskning i drabssag mod milliardær Tom Hagen har siden 2020 været sigtet for at have dræbt sin hustru. Ifølge NR... Læs mere
18 lande sender opråb til Hamas for at få gidsler hjem fra Gaza Danmark og USA er blandt de lande, som har statsborgere, der holdes fanget af Ha... Læs mere
Anklagere vil droppe sag om korruption mod spansk førstedame Korruptionsanklager mod Begona Gomez har fået Spaniens premierminister til at o... Læs mere
Domstol ophæver voldtægtsdom mod filmproducent Harvey Weinstein Retssag mod filmproducent Harvey Weinstein var en af de mest profilerede sager u... Læs mere