Andre nyheder

tir, 12 mar 2024

Andreas Mogensen er tilbage på Jorden efter et halvt år i rummet

Søndag overlod Andreas Mogensen kommandørtjansen til sin efterfølger på Den Internationale Rumstation, ISS, kosmonauten Oleg Kononenko. Tirsdag formiddag er Mogensen og hans tre kolleger tilbage på Jorden.
Handout/Ritzau Scanpix Søndag overlod Andreas Mogensen kommandørtjansen til sin efterfølger på Den Internationale Rumstation, ISS, kosmonauten Oleg Kononenko. Tirsdag formiddag er Mogensen og hans tre kolleger tilbage på Jorden.

Den danske astronaut Andreas Mogensen er tilbage på Jorden igen efter omkring et halvt år i rummet.

Det viser en livesending fra det amerikanske rumfartsagentur, Nasa.

Han er sammen med tre kolleger landet i vandet ud for Floridas kyst.

Værten på Nasas live-tv bekræfter landingen med ordenen "Dragon splashdown".

Det er en henvisning til astronauterne fartøj, som hedder "Crew Dragon Endurance". Med "splashdown" henvises til landingen på havet.

Rumkapslen med de fire astronauter blev mandag eftermiddag afkoblet fra Den Internationale Rumstation (ISS).

Herefter satte de kurs mod Jorden, hvor de altså er landet omkring 18 timer senere.

Kort efter landingen ankom redningsfartøjer til rumkapslen og de fire astronauter for at hjælpe dem ud af kapslen.

Efterfølgende blev kapslen trukket ombord på et skib.

De fire astronauter skal gennem forskellige lægetjek og undersøgelser, inden de kan rejse hjem til deres respektive hjemlande.

Mandag forklarede chefkonsulent ved DTU Space Per Lundahl Thomsen, at når fartøjet er blevet samlet op, vil astronauterne igen møde Jordens tyngdekraft.

Og det kan blive en ret voldsom oplevelse.

- Astronauterne får hjælp til at komme ud, for de har været vægtløse i et halvt år, og deres balancenerve fungerer ikke helt, som den skal.

- Man risikerer at blive svimmel og måske falde. Så derfor bliver astronauterne samlet op og anbragt på en båre, og derefter skal de gennemgå en række medicinske tjek, forklarede Per Lundahl Thomsen forud for landingen.

Billeder fra Nasa viser, at Andreas Mogensen som den første af astronauterne blev hjulpet ud af kapslen. Han havde brug for en hjælpende hånd, fordi kroppen er medtaget og skal vænne sig til tyngdekraften.

Herefter blev han rullet væk i en form for kørestol, mens han vendte tommelfingeren op.

Under sit ophold på ISS, som har varet siden 26. august sidste år, har Mogensen været med til at udføre ti forskellige forsøg.

Blandt andet har han filmet tordenvejr med et speciallavet kamera, der kan give billedinformation op til 100.000 gange i sekundet.

Derudover har Mogensen været med til at afprøve en 3D-metalprinter og bruge Virtual Reality til motion og til at styrke mental sundhed i rummet.

Det var anden gang, at Andreas Mogensen var på Den Internationale Rumstation.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Manglende efterspørgsel er den største hæmsko for industrien Erhvervslivet ser fortsat på fremtiden med forsigtig optimisme, selv om humøre... Læs mere
Højere fragtrater sender omsætning i DSV op men overskud falder Uro i Det Røde Hav har sendt fragtrater og DSV's omsætning op. Men indtjening ... Læs mere
Lego-konkurrent øger overskuddet i andet kvartal Mattel landede et overskud på cirka 410 millioner kroner i årets andet kvartal... Læs mere
Politikere får kritik for at bygge smukt i stedet for praktisk Sygehuse bygges med for meget fokus på form og for lidt på funktion, viser eva... Læs mere
Cloudløsning og søgefunktion løfter Alphabets regnskab Googles moderselskab, Alphabet, havde en omsætning på 84,7 milliarder dollar i... Læs mere