Arbejdstilsynet gør det ikke godt nok, når det kommer til at indsamle oplysninger om ulovligt asbestarbejde. Det vurderer Statsrevisorerne, som giver tilsynet en skarp kritik.
- Statsrevisorerne kritiserer, at Arbejdstilsynet under Beskæftigelsesministeriet ikke har tilvejebragt et tilstrækkeligt grundlag for at vurdere, hvor risikoen for ulovligt asbestarbejde er størst, til brug for et målrettet tilsyn, skriver Statsrevisorerne i en beretning.
Det er den næsthøjeste kritik, som Statsrevisorerne kan give. Statsrevisorerne har som opgave at kontrollere, om staten og virksomheder bruger skatteborgernes penge effektivt, korrekt og efter loven.
- Konsekvensen er, at Arbejdstilsynets tilsyn med asbestarbejde ikke er så effektivt, som det kunne være, hvorved flere ansatte i bygge- og anlægsbranchen udsættes for farligt asbeststøv, lyder det i beretningen.
Statsrevisorerne hæfter sig ved en række ting i deres kritik af Arbejdstilsynet, som hører under Beskæftigelsesministeriet.
Eksempelvis at 85 procent af de tilsyn, hvor Arbejdstilsynet har fundet ulovligt asbestarbejde, er sager, hvor asbestarbejdet ikke har været anmeldt til tilsynet.
Det bemærkes også, at grænseværdien for støvniveauet i asbestarbejde i januar 2022 blev sænket, men at der gik to et halvt år, fra grænseværdien trådte i kraft, til at virksomhederne blev oplyst om, at nedrivning af tage med asbest skulle anmeldes. Samt at de skærpede krav til sikkerhed skulle følges.
Arbejdstilsynet tager kritikken "meget alvorligt". Det udtaler direktør Marianne Sørensen i en skriftlig kommentar.
- Indsatsen mod asbest er vigtig og højt prioriteret. Det kommer også til udtryk ved, at der de senere år er gennemført en række nye indsatser. Der er blandt andet indført en autorisationsordning, og Arbejdstilsynet har også gennemført en stor informationskampagne for at gøre kendskabet til asbest større, siger Marianne Sørensen.
Ifølge Danmarks Statistik indeholder hvert tredje tag i Danmark asbest. Det skriver Statsrevisorerne.
Det betyder, at når bygninger rives ned eller blot skal vedligeholdes, så risikerer eksempelvis håndværkere at indånde asbeststøv, som er kræftfremkaldende. Ifølge Kræftens Bekæmpelse dør 300 danskere årligt som følge af asbeststøv.
Statsrevisorerne anbefaler, at Arbejdstilsynet fremadrettet skal arbejde mere systematisk og "registrere og kombinere" forskellige oplysninger om asbestarbejde.
Det bør kunne styrke grundlaget, så det bedre kan vurderes, hvor risikoen for ulovligt asbestarbejde er størst, lyder det i beretningen.
Kilde: /ritzau/