Et borgerforslag om at nedsætte aldersgrænsen for screening af brystkræft fra 50 år til 40 år har på kort tid rundet 50.000 støttere. Det meddeler Folketinget onsdag på sin hjemmeside.
Dermed overgår borgerforslaget til Folketinget og vil blive fremsat som beslutningsforslag i Folketinget.
Borgerforslaget blev fremsat 12. februar, og det tog således kun to uger at nå grænsen for, hvornår forslaget overgår til Folketinget.
- Flere brystkræfttilfælde vil kunne opdages tidligere, hvilket kan reducere behovet for aggressiv behandling og forbedre overlevelsen. Sundhedsvæsenet vil kunne planlægge ressourcer bedre og undgå sene diagnoser med højere behandlingsomkostninger, står der i borgerforslaget.
- Dette forslag vil styrke folkesundheden og redde liv ved at sikre en mere proaktiv indsats mod brystkræft. Vi opfordrer Folketinget til at tage ansvar for tidlig opsporing og give danske kvinder bedre muligheder for rettidig diagnosticering.
Siden 2009 er alle danske kvinder i alderen 50-69 år blevet tilbudt screening for brystkræft.
Borgerforslaget vil sikre, at alle kvinder i aldersgruppen 40 til 74 år modtager en indkaldelse til mammografiscreening hvert andet år.
Et borgerforslag bliver i første omgang 1. behandlet i Folketingssalen.
Herefter behandles det i et af Folketingets udvalg, hvorefter det kommer til 2. og sidste behandling i Folketinget.
Politikerne stemmer om forslaget og enten vedtager eller forkaster det.
Hvis beslutningsforslaget vedtages, bliver det til en folketingsbeslutning. I nogle tilfælde kan Folketinget også vælge at afslutte behandlingen af borgerforslaget med at afgive en politisk beretning.
Det vil sige, at det folketingsudvalg, som har behandlet forslaget, præsenterer sine politiske konklusioner i beretningen, og at forslaget ikke kommer til afstemning i Folketingssalen.
Kilde: /ritzau/