Andre nyheder

tir, 16 apr 2024

Dansk Arkitektur Center: Genopbygning af Børsen vil tage flere år

Spiret på Børsen-bygningen i København brød omkring klokken 07.30 i brand og kollapsede en time senere. Ifølge Dansk Arkitektur Center er det muligt at genopbygge det.
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Spiret på Børsen-bygningen i København brød omkring klokken 07.30 i brand og kollapsede en time senere. Ifølge Dansk Arkitektur Center er det muligt at genopbygge det.

Børsbygningen med det ikoniske dragespir i København kan genopføres, men det vil koste både tid og penge.

Sådan lyder vurderingen fra Kent Martinussen, der er administrerende direktør på Dansk Arkitektur Center, efter at Børsen-bygningen har stået i brand det meste af tirsdag.

- Ja, det kan den. Der er ikke noget til hinder for at genopbygge dragespiret, hvis man bevæbner sig med tålmodighed, kompetencer og penge. I dansk sammenhæng er jeg overbevist om, at de tre ting er til stede, siger han.

Hvor lang tid det vil tage at genopbygge bygningen, er svært for Kent Martinussen at gisne om.

- Det er et godt spørgsmål. Det blev jeg også spurgt om, da Notre Dame-spiret væltede i Paris for fem år siden. Det er min vurdering, at det kommer til at tage flere år.

- Og det kommer det til at kræve mange hundrede millioner - måske endda mere, så det har det har lange udsigter. Men jeg er sikker på, at der både i erhvervskredse, i fondskredse og i politiske kredse er enighed om, at det er en vigtig opgave at få gjort, siger han.

Det er ikke en nem opgave at genopbygge en historisk bygning som Børsen, fortæller Kent Martinussen.

- Man skal ikke forklejne opgaven. Den er teknisk kompliceret. Men i Danmark er vi rigtig dygtige til at tage historiske bygninger og bringe dem op til nutidig standard med respekt for den historiske værdi, siger han.

Børsen-bygningen brød i brand tirsdag morgen. Dragespiret kollapsede omkring klokken halv ni, og branden bredte sig til bygningens del op mod Christiansborg.

Klokken 16 lød det fra Hovedstadens Beredskab, at branden var under kontrol. Årsagen til branden er endnu uvis.

Børsbygningen er ejet af Dansk Erhverv, og organisationen har kontor i bygningen.

Brian Mikkelsen, der er direktør i Dansk Erhverv, var meget berørt af branden og udtalte tirsdag eftermiddag, at Dansk Erhverv vil genopbygge bygningen "uanset hvad".

Børsen ligger på Slotsholmen i København. Bygningen stod færdig i 1623 og er ligesom Rundetårn og Rosenborg Slot bygget af Christian IV.

Børsens spir er dannet af fire snoede dragehaler, og på toppen sidder tre kroner, der symboliserede storriget Danmark, Norge og Sverige.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Manglende efterspørgsel er den største hæmsko for industrien Erhvervslivet ser fortsat på fremtiden med forsigtig optimisme, selv om humøre... Læs mere
Højere fragtrater sender omsætning i DSV op men overskud falder Uro i Det Røde Hav har sendt fragtrater og DSV's omsætning op. Men indtjening ... Læs mere
Lego-konkurrent øger overskuddet i andet kvartal Mattel landede et overskud på cirka 410 millioner kroner i årets andet kvartal... Læs mere
Politikere får kritik for at bygge smukt i stedet for praktisk Sygehuse bygges med for meget fokus på form og for lidt på funktion, viser eva... Læs mere
Cloudløsning og søgefunktion løfter Alphabets regnskab Googles moderselskab, Alphabet, havde en omsætning på 84,7 milliarder dollar i... Læs mere