Den danske økonomi voksede en smule i andet kvartal, hvor bruttonationalproduktet var 0,6 procent højere end i første kvartal.
Det viser Danmarks Statistiks opgørelse over bruttonationalproduktet (bnp), som er offentliggjort tirsdag morgen.
Dermed er der rettet lidt op på udviklingen i første kvartal, der endte med minusvækst.
Det er særligt eksporten - blandt andet fra medicinalindustrien - der trækker bnp i opadgående retning.
Eksporten voksede med 1,8 procent i kvartalet i modsætning til det fald på 4,4 procent, der blev registreret i årets første tre måneder.
De store udsving skyldes netop medicinalindustrien, hvor produktion og eksport svinger en del fra måned til måned og derfor påvirker det samlede bnp-tal forskelligt.
Privatforbruget har det omvendt svært, konstaterer Louise Aggerstrøm Hansen, der er chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank.
- Privatforbruget er fortsat svagt og er faldet hele første halvår. En del skyldes et meget svagt bilsalg, men danskerne lader også til at holde igen på forbruget af andre varer og tjenester.
- Det til trods for, at danskerne oplever en solid realindkomstfremgang, skriver hun i en kommentar til tallene.
Louise Aggerstrøm Hansen forventer, at væksten fortsat vil udvikle sig positivt og dæmpet, og hos Lederne er cheføkonom Mette Hørdum Larsen af samme opfattelse.
- Der venter os en periode nu med fortsat moderat vækst, og hvor arbejdsmarkedet puster lidt ud. Men jeg er alligevel forholdsvis optimistisk.
- Og selv om beskæftigelsen skulle falde lidt og ledigheden kravle en smule op, så er arbejdsmarkedet stadig i fin gænge, siger cheføkonomen.
I forbindelse med opgørelsen har Danmarks Statistik justeret sin oprindelige opgørelse af væksten i første kvartal.
Den har tidligere været opgjort til minus 1,4 procent. Men efter at have fået flere data at arbejde med, er statistikerne nået frem til, at den nok ligger tættere på minus 1,0 procent.
Kigger man på første halvår i år sammenlignet med første halvår sidste år, er økonomien vokset med 2,2 procent.
Bnp er et udtryk for størrelsen af et lands økonomi og er det mest anvendte nøgletal til at måle det. Stigninger eller fald viser, om økonomien vokser eller skrumper.
Kilde: /ritzau/