Andre nyheder

tir, 09 apr 2024

Danske beretninger fra 100 år gammel krig overdrages til Ukraine

Historisk materiale svarende til fire fyldte arkivkasser i Rigsarkivet overdrages til Ukraines ambassadør i Danmark og senere til Nationalarkivet i Ukraine. (Arkivfoto).
Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix Historisk materiale svarende til fire fyldte arkivkasser i Rigsarkivet overdrages til Ukraines ambassadør i Danmark og senere til Nationalarkivet i Ukraine. (Arkivfoto).

Fire fyldte arkivkasser med dokumentation af Ukraines historie overdrages tirsdag i digitaliseret form fra Rigsarkivet til Ukraines ambassadør i Danmark.

Det skriver Rigsarkivet i en pressemeddelelse.

Der er tale om beretninger fra danskere, der var udsendt for Røde Kors til Ukraine i årene 1918 til 1921.

Der var dengang udbrudt borgerkrig mellem Den Ukrainske Folkerepublik og den Russisk Sovjetiske Føderative Socialistiske Republik.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) mener, at det historiske materiale spiller en særlig rolle for ukrainerne i lyset af Ruslands invasion af landet.

- Krig handler også om historiefortællingen. Og derfor glæder det mig, at Ukraine nu får overdraget historiske dokumenter fra tiden efter Første Verdenskrig, hvor landet - lige som i dag - også kæmpede for sin uafhængighed, siger han i pressemeddelelsen.

Ukraine blev i december 1918 udsat for en storstilet invasion af bolsjevikiske styrker.

Kampene bølgede frem og tilbage indtil november 1921, hvor sovjetiske styrker opnåede kontrol.

Det betød, at Den Ukrainske Folkerepublik blev indlemmet i Sovjetunionen.

Fra Kyiv rapporterede danske Røde Kors-udsendte tilbage til København.

De kunne berette om angreb på danske felthospitaler, medicin, som blev stjålet, og udhungrede børn og voksne.

Seniorforsker i Rigsarkivet Steen Andersen betegner i pressemeddelelsen rapporterne som en "central ikke-militær kilde til borgerkrigens rædsler".

Senere på foråret modtager Ukraines Nationalarkiv også en digital kopi, ligesom arkivalierne bliver tilgængelige på Rigsarkivets hjemmeside.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af... Læs mere
Nedskrivninger på dansk brevforretning giver minus i PostNord PostNord opnåede et driftsresultat på minus 463 millioner svenske kroner i and... Læs mere
Aktiesparekontoen er mere populær end nogensinde Rekordmange har i år oprettet en aktiesparekonto. Det samlede antal er på vej ... Læs mere
Netflix trækker otte millioner nye kunder ind i butikken Kvartalsregnskab fortæller, at Netflix nu har i alt 277,7 millioner abonnenter.... Læs mere
Rockwool opjusterer forventninger efter godt kvartal Rockwool oplever vækst og godt salg på flere markeder, herunder i Nordamerika ... Læs mere