Andre nyheder

De 5 største aktieskandaler i nyere tid – og hvad vi kan lære af dem

De 5 største aktieskandaler i nyere tid – og hvad vi kan lære af dem
Mikkel Preisler
Af Mikkel Preisler 5. april 2025

Aktiemarkedet er en motor for vækst, innovation og velstand – men det er også et sted, hvor grådighed, manipulation og bedrag kan få alvorlige konsekvenser. Historien er fyldt med eksempler på virksomheder og enkeltpersoner, der har bøjet eller brudt reglerne for at tjene penge – og som har efterladt investorer, medarbejdere og økonomier i ruiner. Her dykker vi ned i de fem største aktieskandaler i nyere tid og ser på, hvad de hver især kan lære os om tillid, gennemsigtighed og ansvar.

Nikola – Hydrogen-drevet hype uden substans

nikolatre 1

Nikola Corporation lovede at revolutionere transportsektoren med brintdrevne lastbiler og blev hurtigt en investor-darling. Men i 2020 afslørede en rapport fra Hindenburg Research, at meget af virksomhedens teknologi var bluf. Blandt andet viste en promo-video en lastbil rulle ned ad bakke – uden motor. Skandalen førte til, at stifteren Trevor Milton blev tiltalt for svindel. Læringen? Lav altid grundig research – og pas på selskaber med store løfter og få resultater.

Theranos – Når visionen overhaler virkeligheden

elizabeth holmes of theranos 15186113882 1

Theranos blev engang vurderet til 9 milliarder dollars for sin påståede revolution inden for blodtestning. Men Elizabeth Holmes og hendes team havde aldrig en teknologi, der virkede. I stedet byggede de et luftkastel, hvor data blev manipuleret og testresultater falsificeret. Skandalen eksploderede i 2015 og førte til Holmes’ retssag og dom. Historien understreger vigtigheden af gennemsigtighed og uafhængig validering – især i sundhedssektoren.

Wirecard – Tysk tillid i frit fald

2048px wirecard aschheim 2019 1

Wirecard var længe en darling på det tyske DAX-indeks og blev betragtet som en fintech-succes. Men i 2020 faldt korthuset sammen, da det blev afsløret, at 1,9 milliarder euro “manglede” i regnskabet. Ledelsen havde i årevis manipuleret finansielle data og vildledt revisorer. Skandalen førte til et af Europas største finansielle sammenbrud. Moralen? Selvom noget er stort og statsanerkendt, betyder det ikke, at det er sikkert.

Enron – Kreativ bogføring med katastrofale følger

enron complex 1

Enron var i starten af 00’erne et symbol på innovation og vækst – men viste sig at være en af de mest notoriske svindelsager i USA’s historie. Gennem komplekse regnskabstricks og “off-balance-sheet”-enheder skjulte ledelsen enorme tab. Da boblen bristede i 2001, mistede tusindvis deres job og opsparing. Enrons fald førte til reformer som Sarbanes-Oxley-loven. Læringen? Et stærkt tilsyn og uafhængig revision er afgørende for at beskytte investorer.

Bernie Madoff – Det ultimative pyramidespil

bernardmadoff 1

Ingen aktieskandale er større end Bernie Madoffs Ponzi-svindel, der løb op i svimlende 65 milliarder dollars. Madoff, tidligere formand for NASDAQ, lovede stabile og høje afkast – men betalte ældre investorer med nye investorers penge. Skandalen eksploderede i 2008, og Madoff blev idømt 150 års fængsel. Læringen her er brutal men vigtig: Hvis noget lyder for godt til at være sandt, er det det sandsynligvis også.

Andre nyheder

Se flere artikler