Andre nyheder

man, 13 maj 2024

De nye pengesedler bliver nok ikke de sidste

Den nuværende hundredekroneseddel bliver om nogle år udskiftet med en ny, hvis udseende endnu ikke kendes. (Arkivfoto).
Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix Den nuværende hundredekroneseddel bliver om nogle år udskiftet med en ny, hvis udseende endnu ikke kendes. (Arkivfoto).

Selv om brugen af kontanter er langt mindre i dag, end den har været tidligere, arbejder Nationalbanken alligevel på en ny serie pengesedler, som skal udkomme i 2028 og 2029.

Og spørgsmålet er, om det bliver de sidste nogensinde - i og med at digitale betalinger har taget over som danskernes foretrukne betalingsmiddel.

Niels Kaas, der er hovedkasserer i Nationalbanken, tror ikke, at det bliver tilfældet.

- Vores analyser viser, at der både er brug for kontanter i dag og i fremtiden. Derfor tror jeg også, at der vil være behov for pengesedler fremover, og vi skal nok lave de sedler, der er brug for, siger han.

Han forklarer, at 10 procent af de betalinger, der foretages i dag, er fysiske, og 90 procent af dem drejer sig om et beløb på under 500 kroner.

- Det er også en af årsagerne til, at vi fremover ikke laver tusindkronesedler. Behovet er der simpelthen ikke længere, siger han.

Når det overhovedet er nødvendigt at skifte pengesedlerne ud, handler det mest af alt om sikkerhed.

Falskmøntnerne udvikler hele tiden nye teknikker til at kopiere de eksisterende pengesedler, og derfor handler det hele tiden om at være et skridt foran udviklingen.

- Vi har mulighed for løbende at forbedre de eksisterende sedler, og det har vi også gjort. Men på et tidspunkt er vi nødt til at viske tavlen ren og starte forfra med en ny serie og med den nyeste teknologi. Det er den proces, vi er i gang med nu, siger Niels Kaas.

I forbindelse med tilblivelsen af de nye sedler inviterer Nationalbanken alle danskere til at give deres mening til kende i forhold til de motiver, der skal optræde på sedlernes for- og bagside.

De kommende tre uger kan man via et spørgeskema på Nationalbankens hjemmeside deltage i en rundspørge, hvor svarene vil danne grundlag for det videre arbejde med motiverne.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Danmark følger med i russisk grænsehændelse i Estland Russiske grænsevagter fjernede torsdag bøjer fra Narva-floden, som markerer gr... Læs mere
Danmarks største forsvarsfirma øger salg og indtjening i konfliktår Terma løfter sløret for strategi med ambitionen om at fordoble omsætningen ov... Læs mere
Raoul Grünthal bliver formand i JP/Politikens Hus Lars Munch stopper som formand i JP/Politikens Hus efter få uger. Han bliver fo... Læs mere
Styrelse sender i maj endelige vurderinger for ejerlejligheder Det bliver første gang i cirka ti år, at landets ejere af cirka 300.000 ejerle... Læs mere
Stine Bosse vil erstatte den danske krone med euroen I en valgtest har Stine Bosse erklæret sig helt enig i at erstatte den danske k... Læs mere