Andre nyheder

man, 24 jun 2024

Eksperter foreslår ny reform trods rekordhøj beskæftigelse

Det scorer virkelig dårligt på tilfredshed, kompleksitet og prisen, siger formand for ekspertgruppen Claus Thustrup Kreiner.
Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix Det scorer virkelig dårligt på tilfredshed, kompleksitet og prisen, siger formand for ekspertgruppen Claus Thustrup Kreiner.

Der er rekordhøj beskæftigelse i Danmark.

Men alligevel vil regeringen og en ekspertgruppe lave den største reform af indsatsen for at få flere i job nogensinde.

Men spørgsmålet er, om systemet har været en succes trods dets mangler, når så mange er i job. Professor i økonomi Claus Thustrup Kreiner er formand for ekspertgruppen og kalder det et rigtig godt spørgsmål.

- Den første ting er at, ja, det var en stor succes på beskæftigelse. Men det scorer virkelig dårligt på tilfredshed, kompleksitet og prisen. Vi har det dyreste (system, red.) i verden basalt set.

- Spørgsmålet er, om man kan lave en forbedring på alle tre punkter og stadig fastholde beskæftigelsen. Det mener vi, at man godt kan, siger han.

Overordnet har gruppen blandt andet foreslået Folketinget at have langt færre jobsamtaler mellem borgere og sagsbehandlere, færre regler og mindre sanktionering.

Det skal samlet føre til den største reform af området nogensinde, og det anbefales, at jobcentrene skal lukke.

Claus Thustrup Kreiner siger mandag, at ingen ved, hvorfor systemet har vokset sig så stort og komplekst, men at man skal tilbage til den tillidsbaserede tilgang.

Det betyder blandt andet, at borgere med komplekse problemer som udgangspunkt ikke skal sanktioneres.

Fremover skal det kun ske, hvis "tilliden bliver brudt". Det vil koste "langt færre ressourcer" på vejledning og sanktioner.

Sanktioner virker dog for dem, der er tættere på jobmarkedet, hvorfor en del af dem bibeholdes. Det gælder et gebyr på 500 kroner, hvis de borgere glemmer at aflyse en aftale.

Overordnet vurderes det, at beskæftigelsesindsatsen ikke forringes. Der ventes en meget lille positiv virkning på beskæftigelsen på 500 borgere i 2030.

Den rekordhøje beskæftigelse er netop grunden til reformens indhold ifølge professor i økonomi Michael Rosholm, der er formand for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

- Det er en af grunden til, at vi har valgt at gå til det, som vi har, hvor det er en stor reform for borgere, der er længere væk fra jobmarkedet.

- Systemet med den tidligere indsats for de jobparate borgere har fungeret forholdsvist godt. Så der laver vi nogle justeringer for at få det til at fungere forhåbentlig endnu bedre, men den store reform er på det andet område, siger han.

Det har været et krav fra regeringens side, at der skulle spares tre milliarder kroner på jobindsatsen, hvor der er rekordmange ansatte.

- Vi har fået et kommissorium her og satte selv målsætninger op fra start. I de kriterier sagde vi, at for en given mængde penge, vil man have høj beskæftigelse og høj borgertilfredsheds, og det skal være gennemsigtigt og enkelt.

- Det er de kriterier, som vi selv satte op. Vi møder alle de kriterier, siger formand Claus Thustrup Kreiner.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Manglende efterspørgsel er den største hæmsko for industrien Erhvervslivet ser fortsat på fremtiden med forsigtig optimisme, selv om humøre... Læs mere
Højere fragtrater sender omsætning i DSV op men overskud falder Uro i Det Røde Hav har sendt fragtrater og DSV's omsætning op. Men indtjening ... Læs mere
Lego-konkurrent øger overskuddet i andet kvartal Mattel landede et overskud på cirka 410 millioner kroner i årets andet kvartal... Læs mere
Politikere får kritik for at bygge smukt i stedet for praktisk Sygehuse bygges med for meget fokus på form og for lidt på funktion, viser eva... Læs mere
Cloudløsning og søgefunktion løfter Alphabets regnskab Googles moderselskab, Alphabet, havde en omsætning på 84,7 milliarder dollar i... Læs mere