Andre nyheder

lør, 22 feb 2025

af Mikkel Preisler

Flertal af danskerne afviser uretfærdig dansk behandling af Grønland

Det grønlandske folk og det danske ser forskelligt på historien, lyder det fra ekspert og politiker. (Arkivfoto).
Steffen Trump/Ritzau Scanpix Det grønlandske folk og det danske ser forskelligt på historien, lyder det fra ekspert og politiker. (Arkivfoto).

Selv om Danmarks statsminister på rullende kameraer har erkendt, at der er ”mørke kapitler” i forholdet mellem Danmark og Grønland, er der ikke en opfattelse af kolonial uretfærdighed i den danske befolkning.

Danskerne, som de er flest, mener ikke, at Danmark har behandlet Grønland uretfærdigt gennem tiden.

Det viser en ny meningsmåling, Voxmeter har lavet for Ritzau med 1022 respondenter i perioden den 12. februar til den 16. februar.

54,8 procent af de adspurgte mener, at Danmark generelt har behandlet Grønland overvejende retfærdigt.

25,8 procent mener, at Danmark har behandlet Grønland overvejende uretfærdigt, mens 19,4 procent ikke ved det.

Tallene vidner om en dyb kløft mellem danskere og grønlændere, siger Ulrik Pram Gad, seniorforsker ved Danmarks Institut for Internationale Studier.

- Det stiller rigsfællesskabet over for noget af en udfordring. For grønlændere og danskere lever i hver sin erfaring af de sidste 300 års historie.

Meningsmålingen viser, at de to folk ikke forholder sig til den samme historie, mener han.

For grønlændere kan undersøgelsens resultater ses med en klar pointe:

- Det vidner om, at der er brug for mere oplysning om Danmarks egen koloniale fortid og de uretfærdigheder, der er sket, siger Aaja Chemnitz, grønlandsk folketingsmedlem fra partiet IA.

Den danske stat har allerede officielt erkendt uretfærdigheder begået mod Grønland gennem tiden, påpeger hun.

Eksempelvis har statsminister Mette Frederiksen givet en officiel undskyldning til de såkaldte eksperimentbørn, der også har fået en erstatning for at være blevet taget fra deres familier og sendt til Danmark for at blive opdraget til at være mere danske.

Flere officielle erkendelser af uretfærdigheder kan være på vej. Der foregår i øjeblikket en historisk udredning af forholdet mellem Danmark og Grønland, hvor spiralkampagnen er blandt det undersøgte. Her har flere kvinder fået sat spiral op uden samtykke.

For Aaja Chemnitz vidner tallene om manglende dansk uddannelse i det grønlandske forhold.

- Det er påfaldende, at man i andre undersøgelser kan se, at der er op til 70 procent af de danske unge, der ikke har fået undervisning i Grønland.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Konkursbegæring indgivet : Troels Jørgensen A/S håber at kunne redde selskabet igennem rekonkstruktion Det er en af Lollands største entreprenørselskaber som nu kæmper for overleve... Læs mere
Trods geopolitisk uro : Ledigheden er uændret Den geopolitiske usikkerhed i verden har ikke smittet af på ledighedsprocenten ... Læs mere
McLaren F1-designeren kritiserer moderne bilers aggressive look Peter Stevens: "Bilernes design er blevet for aggressivt" Læs mere
Tivoli ansætter ny kommerciel direktør Pia Kirkeskov Andersen ansat som ny kommerciel direktør i Tivoli Læs mere