Andre nyheder

ons, 13 mar 2024

Forsker opfordrer hiv-smittede til at blive vaccineret mod corona

Hiv-patienter bør blive vaccineret mod corona. Det mener forsker bag et studie, der viser øget risiko for hjerte-kar-sygdomme efter coronasmitte for hiv-patienter. (Arkivfoto).
Philip Davali/Ritzau Scanpix Hiv-patienter bør blive vaccineret mod corona. Det mener forsker bag et studie, der viser øget risiko for hjerte-kar-sygdomme efter coronasmitte for hiv-patienter. (Arkivfoto).

Risikoen for at få hjerte-kar-sygdomme som hiv-smittet stiger, efter at man har haft corona.

Det viser et internationalt studie, som Raquel Martin Iguacel, overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital (OUH), har stået i spidsen for.

- Vi undersøgte forekomsten af hjerte-kar-sygdomme hos hiv-patienter efter covid, og vi kunne se, at risikoen var øget med 30 procent et år efter covid-infektion, siger hun.

Derfor kommer Raquel Martin Iguacel med en klar opfordring til hiv-patienter:

- For at forebygge det, er det vigtigt, at man bliver vaccineret mod covid. Hvis man har haft covid, er det godt at være opmærksom på andre risikofaktorer som eksempelvis rygning, sukkersyge eller forhøjet kolesterol, siger hun.

Forskerne har undersøgt i alt cirka 18.000 hiv-patienter, hvoraf 14.000 ikke tidligere havde været diagnosticeret med corona, mens den resterende del havde.

I alt fik 832 en hjerte-kar-sygdom, og forskerne fandt, at de personer, som havde haft corona, havde en øget risiko på 30 procent i året efter at have været smittet med corona.

Ifølge Raquel Martin Iguacel var der oftest tale om blodpropper i lunger eller ben eller hjertesvigt.

Sundhedsstyrelsen tilbyder i øjeblikket alle over 65 år og personer, som er i risiko for et alvorligt sygdomsforløb en vaccine. Desuden tilbydes gravide i andet og tredje trimester at blive vaccineret.

Raquel Martin Iguacels forskning har ikke set på, hvordan risikoen udvikler sig efter et år. Men det viste, at risikoen var størst i løbet af årets første seks måneder.

- Risikoen var størst inden for det første halve år, og den ser ud til at være mindre i slutningen af det første år. Så jeg kan forestille mig, at risikoen falder, men det kan jeg ikke sige med sikkerhed, siger Raquel Martin Iguacel.

Det er i forvejen kendt, at risikoen for at få en hjerte-kar-sygdom er omkring dobbelt så høj for hiv-patienter som for en gennemsnitlig person.

Om andre personer med øget risiko for at få en hjerte-kar-sygdom også får ekstra forhøjet risiko efter at have haft corona, fortæller studiet ikke noget om.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Dansk lånesystem sælges til biblioteker i både Tyskland og Sverige Systemet Cicero er senest blevet solgt til Stadsbiblioteket i Stockholm og dets ... Læs mere
Afløser for kommunal socialdemokratisk stemmesluger er fundet Karsten Thomsen er mandag blevet udpeget som Birgit S. Hansens afløser som Fred... Læs mere
Stigende fragtrater får Mærsk til at løfte forventninger Mærsk opjusterer og regner nu med et driftsresultat på op mod 39 milliarder kr... Læs mere
Ny strategi skal lokke flere turister til Danmark Dansk turisme skal omsætte for 200 milliarder kroner i 2030. Det er et mål i r... Læs mere