Andre nyheder

tir, 11 jun 2024

Gårde og madvogne slipper fremover med færre fødevarekontroller

Danske fødevarevirksomheder kan med aftalen desuden se frem til færre, men mere målrettede og effektive kontroller. (Arkivfoto).
Philip Davali/Ritzau Scanpix Danske fødevarevirksomheder kan med aftalen desuden se frem til færre, men mere målrettede og effektive kontroller. (Arkivfoto).

Der skal være færre kontroller af fødevarevirksomheder, og Fødevarestyrelsen skal ikke længere måles på antallet af gennemførte kontroller.

Det står klart i en ny fireårig fødevare- og veterinæraftale, som samtlige partier i Folketinget står bag. Det oplyser Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

Målet med den nye aftale er at gøre det nemmere at drive en fødevarevirksomhed i Danmark. Kontrolkonceptet skal forenkles, så Fødevarestyrelsen ikke skal nå et fastsat mål for antallet af kontroller.

Fremover skal myndighedernes kontrol i stedet være mere vejledende, understøttende og tilpasset den enkelte fødevarevirksomhed.

Specielt skal fødevarekontrollen tilpasses mindre virksomheder som eksempelvis gårdsalg og madvogne. De virksomheder skal med den nye aftale mærke en større smidighed i kontrollen fra myndighederne.

- I stedet for flere kontrolbesøg laver vi et enkelt tjek, for det kan ofte være en stor belastning for de meget små virksomheder, siger fødevareminister Jacob Jensen (V) til Ritzau.

- På den måde frigiver vi nogle ressourcer til at lave mere målrettet kontrol. Det er ikke en lempelse på kontrolområdet, men det er en styrkelse af de kontroller, vi skal gennemføre.

Den nye politiske aftale er et samlet tiltag for fødevare- og veterinærområdet.

Derfor er ønsket med aftalen også at styrke det samlede beredskab, så det kan håndtere både fremtidens fødevarerelaterede og veterinære kriser.

- De to områder har et stort overlap, og derfor vil vi lave en samlet indsats. Det vil være i forhold til smitsomme sygdomme for dermed også at sikre fødevaresikkerheden, siger Jacob Jensen.

Det skal ske gennem et øget fokus på smittebeskyttelse og udbrudsopsporing.

Dertil er der i aftalen et mål om at nedbringe forbruget af antibiotika i husdyrproduktionen, for at undgå at antibiotika ender i fødevarerne.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Klimaråd vil have nedbragt aftryk fra importerede fjernsyn Danskernes forbrugsaftryk fra importerede varer skal ned, og det bør regeringen... Læs mere
Folketinget hejser regnbueflaget trods kritik af Pride-organisation Flere sponsorerer har trukket støtten til Copenhagen Pride. Folketinget hejser ... Læs mere
Første gang: Folkemødet har lige mange mænd og kvinder i debatter Mette Frederiksens overfald var også et "fælles skub" mod demokratiet, siger F... Læs mere
Støjberg oplever skub og spytklatter: Der er sket et skred Det er et "skred i nogle fundamentale ting", siger Inger Støjberg i tale efter ... Læs mere
Syv ud af otte i udvalg vil gøre det lettere at bestemme egen død Mette Frederiksen (S) er fortaler for aktiv dødshjælp. I udvalg bakker stort f... Læs mere