Andre nyheder

tor, 14 mar 2024

Gigantisk is-komet på størrelse med Mount Everest kan spottes fra jorden

Foto : Depositphotos.com

I juni kan du være heldig at spotte den såkaldte ”Djævlekomet” for første gang i 70 år.

Djævlekometen kaldte 12/Pons-Brooks er opkaldt efter en fransk astronom ved navn Jean-Louis Pons og den britisk-amerikanske astronom William Robert Brooks. Kometen blev for første gang spottet helt tilbage i 1812, og har siden da vist sig på himlen cirka hvert 71,3 år.

Hold øjnene åbne i midten af april

Allerede i april skal du til at holde øje med nattehimlen. Det er måske din eneste chance for at se kæmpekometen med det blotte øje. Kometen er på størrelse med Mount Everest, så selvom den er langt væk fra vores Jord, så burde man tydelig kunne se den – selv uden et teleskop!

Eksperter siger, at kometen kommer tættest på Solen omkring den 21. april.

 Når kometen er tættere på solen, så er den mere lysklar, men stadig langt væk fra Jorden. Omkring den 2. Juni vil kometen passere tættest på Jorden, men her er den mindre lysklar på grund af den store distance til solen.

Så hvornår skal man holde øje med planeten? Forskere kan kun gisne om det lige nu, men det menes, at du vil have bedst chancer for at se planeten fra midt til slut april. I disse dage vil kometen forventeligt være lysklar og ligge relativt lavt i horisonten.

Kæmpekometen kan gå i udbrud

Ligesom vulkaner kan kometer gå i ”udbrud”, hvilket gør dem endnu mere tydeligt på himlen.

Djævlekometen, som vi kan komme til at se i april, kategoriseres som en Halley-type-komet. Denne type komet er kendetegnet ved, at den kan gå i ”udbrud”.

Når kometen bliver varm fordamper noget af isen, hvilket danner et tryk på kometen. Når overfladen af kometen bliver for varm, så forekommer der et gasudbrud.

En komet består grundlæggende af is, men i isen ligger der også småsten og støv, som spyes ud, når kometen opvarmes. Det er netop disse partikler, som giver kometer deres lange ”haler”.

Forskere har forventninger til, at kometen vil gå i udbrud, og derfor være lysklar og synlig fra Jorden skriver Nyheder.tv2.dk.

Sådan får du øje på planeten

Hvis du gerne vil have de bedste chancer for at spotte planeten så følg vores 4 tips:

1.    Tag en kikkert med

Selvom du højst sandsynligt godt kan se kometen med det blotte øje, så er det en god ide at medbringe en håndkikkert. Med en kikkert vil du kunne se kometen meget tydeligere. Hvis du har et lille teleskop, er det endnu bedre.

2.    Hold øje uden for byerne

Hvis du bor i midten af en by, så kan det være, at du skal tage på en lille køretur ud til udkanten. Lysforurening fra byerne gør det svært at spotte stjerner og kometer på nattehimlen.

Forsøg at tage ud til e relativt fladt område, hvor der ikke er alt for mange store bygninger og træer. Kometen kommer til at ligge lavt i horisonten, så den kunne sagtens blive skjult bag et hus eller stort træ.

3.    Væn dig til mørket

Det tager lidt tid for dine øjne at vænne sig til mørket. Derfor skal du være tålmodig og måske bruge 10-15 minutter ekstra udenfor, så dit nattesyn bliver bedre.

Derfor skal du ikke give op, hvis du ikke kan spotte kometen på himlen efter 5 minutter. Tag dig god tid og lad dine øjne vænne sig til mørket først.

4.    Kig mod Nordvest

Kometen kommer til at passere i den Nordvestlige retning. Hvis du gerne vil lokalisere den hurtigere, så er det en god ide, at finde et pejlemærke, som du kan holde øje med på nattehimlen.

Det kunne for eksempel være stjernebilledet Vædderen eller planeten Jupiter. Jupiter er en meget klar planet, derfor kan du starte med at lokalisere den på himlen, og se om du kan spotte kometen i nærheden.

Andre læser også

Johnson & Johnson køber selskab for over 100 milliarder kroner Amerikanere betaler over 100 milliarder kroner for selskab, der udvikler medicin... Læs mere
Wammen lader kammeradvokats fremtid hænge i luften Trods opfordring har regeringen ikke opsagt kammeradvokatordning inden årsskift... Læs mere
Grønlands landsstyreformand holder pressemøde om aktuelle sager Klokken 17 dansk tid holder Múte B. Egede, Grønlands landsstyreformand, presse... Læs mere
Kendt politimand fra Emilie Meng-sagen vil være borgmester Kim Kliver vil gerne skifte politiuniformen ud med borgmesterkæder, når der er... Læs mere
Færøsk erfaring: Grønland får mere selvstændighed uden flammetaler Sjúrður Skaale har stået i selvstændighedskamp som Grønland, hvor nationald... Læs mere