Gravide kvinder landet over skal fremover tilbydes en risikovurdering, der skal tjekke, om de er i fare for at udvikle svangerskabsforgiftning.
Det skriver Rigshospitalet i en pressemeddelelse.
Cirka fire procent af gravide kvinder i Danmark får en svangerskabsforgiftning, som kan ende med, at barnet fødes for tidligt.
For tidlig fødsel øger blandt andet risikoen for, at barnet fødes med hjertemisdannelser.
Risikovurderingen sker ved målinger af blodtryk, ultralydskanning af blodgennemstrømningen i karrene til livmoderen og en blodprøve.
Det kombineres med oplysninger om den gravide kvindes tidligere sygdomme og graviditeter.
Hvis der viser sig at være en høj risiko, er lægerne klar med et behandlingstilbud, forklarer overlæge Charlotte Kvist Ekelund fra Afdeling for Gynækologi, Fertilitet og Fødsler på Rigshospitalet.
- Gravide, der ved risikovurderingen viser sig at have en høj risiko for at udvikle tidlig, svær svangerskabsforgiftning, vil få tilbudt behandling med magnyl, som har vist sig at kunne forebygge mere end halvdelene af tilfældene af denne graviditetskomplikation, siger hun i meddelelsen.
Projektet er landsdækkende, og gravide kvinder landet over vil blive tilbudt risikovurderingen i første trimester af graviditeten.
Forventningen er, at projektet kan forebygge 140 tidlige fødsler hvert år.
Men der er også andre fordele forbundet med projektet, påpeger overlægen.
- Kvinder, der udvikler svangerskabsforgiftning i graviditeten, har på længere sigt også øget risiko for hjerte-kar-sygdom, nyresygdom og psykiske lidelser.
- Ved at blive bedre til at forebygge svangerskabsforgiftning håber vi på, at vi kan bedre kvinders kardiovaskulære, metaboliske og psykiske sundhed på lang sigt, siger Charlotte Kvist Ekelund.
Projektet kan sættes i værk takket været en bevilling på mere end 14 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden.
Forskerne forventer, at de første gravide kvinder vil blive tilbudt den nye risikovurdering i begyndelsen af 2025.
Kilde: /ritzau/