Andre nyheder

tir, 01 okt 2024

Gymnasieformand frygter effekten af regeringens reformplaner

Formand for Danske Gymnasier Maja Bødtcher-Hansen mener, at eleverne bliver gjort til forsøgskaniner i regeringens forslag til en ændring af gymnasieuddannelserne. (Arkivfoto).
Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix Formand for Danske Gymnasier Maja Bødtcher-Hansen mener, at eleverne bliver gjort til forsøgskaniner i regeringens forslag til en ændring af gymnasieuddannelserne. (Arkivfoto).

Danske Gymnasier er bekymret for de mulige effekter af regeringens forslag til en ny erhvervs- og professionsrettet uddannelse (epx).

Regeringen vil gøre karakterkravene lavere til epx end til de øvrige gymnasieuddannelser, men det risikerer at føre til en skævvridning af elevsammensætningen.

Det mener formanden i Danske Gymnasier, Maja Bødtcher-Hansen.

- Den nye uddannelse vil øge uligheden i Danmark, fordi den bliver ledsaget af et højere adgangskrav til de nuværende treårige gymnasiale uddannelser.

- Kioskejerens søn og lægedatteren kommer ikke til at gå på samme uddannelse, siger Maja Bødtcher-Hansen.

- Det her skævvrider massivt, både målt på køn, forældrebaggrund og etnicitet. Pigerne skal læse Karen Blixen, mens drengene skal læse brugsanvisninger, siger hun.

Formanden er især bekymret for, at regeringen nedlægger 10. klasse. Det vil betyde, at nogle elever risikerer, at de kun kan søge ind på epx på grund af de lavere karakterkrav.

I forvejen står det klart, at regeringen vil nedlægge hf som en del af forslaget. Derfor vil hf ikke længere være en mulighed.

- Så vil man jo flytte ganske mange elever - måske mod deres vilje - over på en ny uddannelse, som man mener, vil være bedre for dem, siger hun.

Maja Bødtcher-Hansen savner samtidig, at man får testet uddannelsen af, før der bliver truffet en beslutning.

- De unge bliver gjort til forsøgskaniner i danmarkshistoriens største uddannelsesreform, som bliver trukket op af hatten uden nogen former for afprøvning eller undersøgelser blandt dem, det hele burde handle om: De unge, siger formanden.

Ifølge børne- og uddannelsesminister Mattias Tesfaye (S) vil der være forsøg, før den nye uddannelse træder i kraft i 2030, hvis det bliver til lov.

Pointen med et højere adgangskrav til de eksisterende uddannelser er, at det faglige niveau på almen studentereksamen, stx, skal styrkes.

- I dag synes jeg, vi svigter både de dygtigste og de dårligste, fordi vi forsøger at favne dem alle sammen i den almindelige stx-klasse.

- Det vil blive en endnu større udfordring, hvis vi havde det samme adgangskrav til alle gymnasieuddannelser. Så ville det være helt umuligt at gennemføre undervisningen på stx på de højniveauer, som der så skal være, siger Tesfaye.

I forhold til om forslaget vil øge uligheden i Danmark, er ministeren lodret uenig, fordi flere får adgang til gymnasiet, som til gengæld i højere grad skal differentieres.

Han mener, at der ikke er sket noget på området i årtier, hvilket skyldes en håndskyhed.

Han varsler, at regeringen vil fremlægge sit udsp+il tirsdag, og at det skal ses i sin helhed, fordi for eksempel 10. klasserne vil få et samlet bedre tilbud end i dag.

- Vi er klar til at investere mange penge i lige præcis den her gruppe af unge, fordi det faktisk er mange af dem, der i dag går i de kommunale 10. klasser, som jeg mener, har et alt for dårligt ungdomsuddannelsestilbud, siger Tesfaye.

Epx-uddannelsen udspringer af et forslag fra en kommission, som i 2023 foreslog en ny højere praktisk eksamen kaldet hpx. Uddannelsen har regeringen har døbt epx.

Regeringen vil indføre uddannelsen i 2030 og afsætte to milliarder kroner årligt til epx.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

EU har fastlagt mandat for bistand til fattigste lande på klimatopmøde EU vil fokusere på at få rejst privat kapital til klimafinansiering på klimat... Læs mere
ATP vil lave færre klimainvesteringer efter grønne fejlskud ATP-direktør siger, at mange grønne investeringer slet ikke overvejes, "fordi ... Læs mere
Fordelingen af statslige arbejdspladser i landet er uændret Vi er ikke nået i mål med at skabe bedre balance i fordelingen af statslige ar... Læs mere
Konservative vil have domstole til at smide kriminelle ud af boliger For at ramme bandemedlemmer hårdere skal domstole kunne smide kriminelle ud af ... Læs mere
Økonomista udvider ejerkredsen med Media Group Danmark Pengemagasinet Økonomista, der fokuserer på at formidle økonomi til kvinder, ... Læs mere