Andre nyheder

lør, 15 jun 2024

Hver anden ansøger til erhvervsuddannelse har over tre kvarter til skole

Ifølge tal fra Børne- og undervisningsministeriet har 48 procent af ansøgerne mere end 45 minutter til deres foretrukne institution. Det gælder kun for 12 procent af ansøgerne til stx Det er et problem, mener børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S). (Arkivfoto).
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Ifølge tal fra Børne- og undervisningsministeriet har 48 procent af ansøgerne mere end 45 minutter til deres foretrukne institution. Det gælder kun for 12 procent af ansøgerne til stx Det er et problem, mener børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S). (Arkivfoto).

Der er stor forskel på, hvor langt de unge har til den ungdomsuddannelse, de ønsker som deres førsteprioritet.

Hver anden ansøger til erhvervsuddannelserne har mere end 45 minutter til deres foretrukne institution. Det samme gælder kun for 12 procent af ansøgerne til gymnasiet.

Det viser nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Det er et problem, mener børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S).

- Jeg er ikke tilfreds med, at så mange unge skal rejse langt for at begynde på deres ungdomsuddannelse - og jeg synes ikke, det er rimeligt, at de, der skal på gymnasiet, kan cykle i skole, mens de, der vil på en erhvervsuddannelse, må stå tidligt op for at tage et tog eller en bus, siger han.

Tallene viser, at den geografiske dækning af stx er høj, samt at langt fra alle erhvervsuddannelser udbydes på alle erhvervsskoler.

Derfor arbejder regeringen på at etablere en nye ungdomsuddannelse, der geografisk er tilgængelig i hele landet, fortæller ministeren.

- Vi arbejder på en større reform af ungdomsuddannelserne, som skal sikre, at alle unge i hele landet har et attraktivt ungdomsmiljø tæt på deres hjem, siger Mattias Tesfaye.

I mange byer vil det i praksis betyde, at de boglige og de praktiske ungdomsuddannelser flytter sammen, fortæller ministeren.

- Det er allerede noget, som er på vej flere steder i landet, siger han.

Reformen har været undervejs i et lille år, og regeringens overvejelser vil blive præsenteret inden jul, fortæller Tesfaye.

I Nordsjælland og Nordjylland har henholdsvis 64 og 59 procent af eleverne lang rejsetid til erhvervsuddannelserne.

Til sammenligning gør det sig kun gældende for 13 procent i de centrale hovedstadskommuner.

De geografiske forskelle i rejsetid til stx er generelt mindre.

De små og mellemstore virksomheder er ærgerlige over tallene.

- Det er bekymrende, at der er så stor forskel på transporttiden. Lang transporttid fører til fravalg og frafald fra erhvervsuddannelserne.

- Vi mangler faglærte, og derfor nytter det ikke at tilbyde dem så markant dårligere transportmulighed, siger uddannelseschef Kasper Munk Rasmussen fra SMVdanmark i en skriftlig kommentar.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Dansk lånesystem sælges til biblioteker i både Tyskland og Sverige Systemet Cicero er senest blevet solgt til Stadsbiblioteket i Stockholm og dets ... Læs mere
Afløser for kommunal socialdemokratisk stemmesluger er fundet Karsten Thomsen er mandag blevet udpeget som Birgit S. Hansens afløser som Fred... Læs mere
Stigende fragtrater får Mærsk til at løfte forventninger Mærsk opjusterer og regner nu med et driftsresultat på op mod 39 milliarder kr... Læs mere
Ny strategi skal lokke flere turister til Danmark Dansk turisme skal omsætte for 200 milliarder kroner i 2030. Det er et mål i r... Læs mere