Andre nyheder

lør, 15 jun 2024

Hver anden ansøger til erhvervsuddannelse har over tre kvarter til skole

Ifølge tal fra Børne- og undervisningsministeriet har 48 procent af ansøgerne mere end 45 minutter til deres foretrukne institution. Det gælder kun for 12 procent af ansøgerne til stx Det er et problem, mener børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S). (Arkivfoto).
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Ifølge tal fra Børne- og undervisningsministeriet har 48 procent af ansøgerne mere end 45 minutter til deres foretrukne institution. Det gælder kun for 12 procent af ansøgerne til stx Det er et problem, mener børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S). (Arkivfoto).

Der er stor forskel på, hvor langt de unge har til den ungdomsuddannelse, de ønsker som deres førsteprioritet.

Hver anden ansøger til erhvervsuddannelserne har mere end 45 minutter til deres foretrukne institution. Det samme gælder kun for 12 procent af ansøgerne til gymnasiet.

Det viser nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Det er et problem, mener børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S).

- Jeg er ikke tilfreds med, at så mange unge skal rejse langt for at begynde på deres ungdomsuddannelse - og jeg synes ikke, det er rimeligt, at de, der skal på gymnasiet, kan cykle i skole, mens de, der vil på en erhvervsuddannelse, må stå tidligt op for at tage et tog eller en bus, siger han.

Tallene viser, at den geografiske dækning af stx er høj, samt at langt fra alle erhvervsuddannelser udbydes på alle erhvervsskoler.

Derfor arbejder regeringen på at etablere en nye ungdomsuddannelse, der geografisk er tilgængelig i hele landet, fortæller ministeren.

- Vi arbejder på en større reform af ungdomsuddannelserne, som skal sikre, at alle unge i hele landet har et attraktivt ungdomsmiljø tæt på deres hjem, siger Mattias Tesfaye.

I mange byer vil det i praksis betyde, at de boglige og de praktiske ungdomsuddannelser flytter sammen, fortæller ministeren.

- Det er allerede noget, som er på vej flere steder i landet, siger han.

Reformen har været undervejs i et lille år, og regeringens overvejelser vil blive præsenteret inden jul, fortæller Tesfaye.

I Nordsjælland og Nordjylland har henholdsvis 64 og 59 procent af eleverne lang rejsetid til erhvervsuddannelserne.

Til sammenligning gør det sig kun gældende for 13 procent i de centrale hovedstadskommuner.

De geografiske forskelle i rejsetid til stx er generelt mindre.

De små og mellemstore virksomheder er ærgerlige over tallene.

- Det er bekymrende, at der er så stor forskel på transporttiden. Lang transporttid fører til fravalg og frafald fra erhvervsuddannelserne.

- Vi mangler faglærte, og derfor nytter det ikke at tilbyde dem så markant dårligere transportmulighed, siger uddannelseschef Kasper Munk Rasmussen fra SMVdanmark i en skriftlig kommentar.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Manglende efterspørgsel er den største hæmsko for industrien Erhvervslivet ser fortsat på fremtiden med forsigtig optimisme, selv om humøre... Læs mere
Højere fragtrater sender omsætning i DSV op men overskud falder Uro i Det Røde Hav har sendt fragtrater og DSV's omsætning op. Men indtjening ... Læs mere
Lego-konkurrent øger overskuddet i andet kvartal Mattel landede et overskud på cirka 410 millioner kroner i årets andet kvartal... Læs mere
Politikere får kritik for at bygge smukt i stedet for praktisk Sygehuse bygges med for meget fokus på form og for lidt på funktion, viser eva... Læs mere
Cloudløsning og søgefunktion løfter Alphabets regnskab Googles moderselskab, Alphabet, havde en omsætning på 84,7 milliarder dollar i... Læs mere