En karantæneordning fra 2019 til at ramme rocker- eller bandemedlemmer på sociale ydelser er aldrig blevet brugt.
Det skriver Ekstra Bladet onsdag baseret på et folketingssvar fra justitsminister Peter Hummelgaard (S) fra midten af september.
I svaret oplyses det, at der siden 2019 har været 18 underretninger fra Kriminalforsorgen til Udbetaling Danmark om løsladte personer, der er dømt efter en særlig paragraf i straffeloven.
Er man dømt i henhold til straffelovens paragraf 81a for banderelateret kriminalitet, ryger man under karantæneordningen.
Den betyder, at den dømtes sociale ydelse efter løsladelse "ryger ned på den lavest mulige ydelse i en treårig karantæneperiode", som daværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) udtrykte det i 2019.
Men af de 18 underretninger i perioden havde ingen af personerne modtaget eller søgt ydelser udbetalt af Udbetaling Danmark som eksempelvis førtidspension, lyder det i folketingssvaret.
Dermed har karantæneordningen slet ikke været i brug.
Karantæneordningen blev ellers fremhævet i starten af oktober af beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) som "en fornuftig ordning".
Det skete, da hun kaldte det "voldsomme tal", at 11 procent af registrerede rocker- eller bandemedlemmer i Danmark sidste år modtog senior- eller førtidspension.
- Det skriger til himlen, at vi har så mange mennesker, der på den ene side kan få en førtidspension og på den anden side kan begå alvorlig kriminalitet, lød det fra Halsboe-Jørgensen til Ritzau, mens hun varslede skærpede regler for kriminelle på førtidspension.
Hun vil gerne skærpe reglerne, så personer, der flere gange begår alvorlig kriminalitet, kan få frakendt deres førtidspension.
Beskæftigelsesministeren forventer at indkalde til forhandlinger om dette senere på året, oplyste hun mandag i et folketingssvar.
Kilde: /ritzau/