Skatteministeriet er i en ny rapport nået frem til, at det både vil koste statskassen milliarder og samfundet millioner, hvis man indfører 15 procent moms på frugt og grønt i stedet for den nuværende, generelle sats på 25 procent.
Men ministeriet overser flere positive effekter af, at det bliver billigere at købe sunde fødevarer. Det mener både Hjerteforeningen og De Samvirkende Købmænd.
Natasha Selberg, der er ernæringsfaglig chefkonsulent hos Hjerteforeningen, mener, at social ulighed også skal med i betragtningen.
- Den videnskabelige litteratur fortæller, at det kan hjælpe på den sociale ulighed inden for overvægt og folkesygdomme, hvis man sætter et afgiftssystem op, som kan hjælpe til at træffe sundere valg, siger hun.
Og stod det til Hjerteforeningen, kan en momsnedsættelse på frugt og grønt ikke stå alene.
- Hvis vi for alvor skal hjælpe danskerne til en sundere livsstil, så skal vi også gøre usunde fødevarer som sodavand og slik dyrere. Derfor så vi gerne, at man kombinerede lavere moms på frugt og grønt med højere afgifter på de varer, vi gerne så danskerne købe mindre af, siger hun.
Hos De Samvirkende Købmænd mener administrerende direktør Jannick Nytoft, at der er gode argumenter for at indføre differentieret moms, selv om det vil kræve ændringer i en række it-systemer både hos Skat og hos de forretningsdrivende.
- Den slags koster jo, det skal vi ikke være blinde for. Men samlet set mener vi, at fordelene for danskerne klart overstiger ulemperne, siger han i en kommentar.
De Samvirkende Købmænd mener også, at der vil være en klimagevinst ved, at en større del af vores kost bliver plantebaseret. Den har Skatteministeriet ikke regnet med i sin analyse.
Dansk Industri mener, at den anslåede ekstra byrde til erhvervslivet på 275 millioner kroner er et skridt i den forkerte retning, på et tidspunkt hvor der arbejdes på netop at fjerne unødvendig administration.
- Oven i kommer der så et samfundsøkonomisk tab på næsten en halv milliard kroner, når effekten af finansieringen medregnes.
- Det kommer ud over selve skatteregningen på to milliarder kroner, som nogen jo skal samle op, siger Jacob Bræstrup, der er skattepolitisk chef i Dansk Industri.
Skatteministeriet vurderer, at differentieret moms også vil føre til bedre livskvalitet, men da den slags er svært at sætte på formel, indgår det ikke i analysens beregninger.
Kilde: /ritzau/