Andre nyheder

ons, 29 nov 2023

Medie: EU vil sanktionere ansvarlige i Carlsberg-sag

Det mener EU-Kommissionen, der har fremsat et forslag med den hensigt at straffe de involverede.

Det skriver mediet Politico, der har fået indsigt i lovforslaget.

Den russiske stat har siden invasionen af Ukraine i februar sidste år taget kontrol over en lang række virksomheder, der har været aktive i landet.

Det gælder blandt andet danske Carlsberg og tyske Adidas.

EU vil ikke være i stand til at indefryse eller konfiskere aktiver i Rusland, da disse sanktioner ikke vil have en effekt uden for Europa, skriver Politico.

Man kan heller ikke tvinge nye ejere til at tilbagelevere det beslaglagte, lyder det.

Tanken er i stedet, at risikoen for sanktioner skal være med til at afholde dem fra at godtage Ruslands tilladelse til at overtage virksomhedernes aktiviteter i landet.

Siden februar sidste år har den russiske stat ifølge mediet beslaglagt 93 udenlandske virksomheder.

I Carlsbergs tilfælde var der tale om en langstrakt forløb, hvor selskaber havde til hensigt at sælge den russiske del af forretning.

Tilbage i juni så det umiddelbart ud til, at der var blevet fundet en køber til Baltika-bryggerierne, som Carlsberg havde ejet siden 2008.

Men inden handlen nåede at blive gennemført, afsatte den russiske stat den lokale ledelse og overtog kontrollen med virksomheden.

Carlsberg svarede igen ved at opsige alle licensaftaler med Baltika, og administrerende direktør Jacob Aarup-Andersen har direkte kaldt den russiske overtagelse for "tyveri".

På papiret vil kommissionens forslag muliggøre, at selskaberne kan kompenseres af den russiske stat.

Men det er ifølge en unavngiven EU-diplomat usandsynligt, at det vil ske, da det afhænger af, at Rusland selv fremsætter et tilbud.

/ritzau/

Andre læser også

Norwegian-overskud skrumper trods omsætningsfremgang Norwegian øgede omsætningen med 36 procent i andet kvartal i år. Nettoresulta... Læs mere
Erhvervsminister skal forholde sig til turistskat i København På Københavns Rådhus er der udarbejdet fire modeller for en særafgift for tu... Læs mere
Faldende inflation i USA kan betyde lavere rente på danske boliglån Inflationen i USA er faldet fra 3,3 procent til 3,0 procent fra maj til juni, og... Læs mere
Danmark skal bidrage til en million angrebsdroner til Ukraine Koalitionen ledet af Letland, Storbritannien og Ukraine skal sikre en million an... Læs mere
Sommerhuspriserne når højeste niveau i 13 år Ifølge Boligsidens markedsindeks var sommerhuspriserne i juni på deres højest... Læs mere