Andre nyheder

tir, 12 mar 2024

Minkavlere er med til at afgøre erstatningssager til minkavlere

I november 2020 sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at regeringen havde besluttet, at 15 millioner mink skulle slås ned. Det var på grund af frygten og risikoen for en muteret coronavirus. (Arkivfoto).
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix I november 2020 sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at regeringen havde besluttet, at 15 millioner mink skulle slås ned. Det var på grund af frygten og risikoen for en muteret coronavirus. (Arkivfoto).

Det er minkavlerne selv, som er med til at afgøre erstatningssager for flere millioner kroner til minkavlere.

Det viser en gennemgang af 27 afgørelser, som mediet Zetland har lavet. Minkavlerne udgør den største faggruppe i de kommissioner, der har til opgave at afgøre, hvilken erstatning minkavlere skal have.

Det skaber undren blandt partier i Folketinget. De Radikales fødevareordfører, Christian Friis Bach, har derfor kaldt minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) i samråd.

- Det er jo entydigt, at der ikke er én minkavler i det her land, som kan være habil i de her sager, da alle, enten indirekte eller direkte, har været berørt af den de facto nedlæggelse af erhvervet, som vi har set, siger Friis Bach til Zetland.

- Og derfor er det problematisk, hvis der sidder minkavlere eller andre medlemmer af de her kommissioner, hvor man kan så tvivl om deres habilitet eller faglighed, siger han.

Ifølge Enhedslistens fødevareordfører, Søren Egge Rasmussen, virker det som om, at der er "inhabile personer, som har lagt det store dræn i statskassen".

Ses der bort fra de uafhængige formænd, er syv ud af ti kommissionsmedlemmer ifølge Zetland indstillet af enten minkbranchen eller Landbrug & Fødevarer. Heriblandt er en række minkavlere, som selv venter på, at deres egne erstatningssager afgøres.

I november 2020 sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at regeringen havde besluttet, at samtlige 15 millioner mink skulle slås ned. Det var på grund af frygten og risikoen for en muteret coronavirus.

Landets minkavlere, der mistede deres besætninger under coronaepidemien, kan ifølge en politisk aftale få erstatning for deres tab.

Zetland skriver, at Jacob Jensen ikke har ønsket at stille op til interview eller svare på skriftlige spørgsmål.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Valgnævn afviser Lars Boje Mathiesens ønsker til partinavn Lars Boje Mathiesens nye parti kommer ikke til at hedde hverken Danmarks Bedste ... Læs mere
Eksperter foreslår ny reform trods rekordhøj beskæftigelse Der har aldrig været flere i job i Danmark, og ekspertgruppe lægger op til den... Læs mere
Måling: SF overhaler S og er landets største parti SF overhaler S med 18,8 procent af stemmerne, mens regeringspartiet går tilbage... Læs mere
Carlsberg kan tappe britisk Pepsi med muligt milliardopkøb Det kan blive til et samarbejde mellem Carlsberg og PepsiCo, hvis dansk opkøb a... Læs mere