Andre nyheder

tir, 12 mar 2024

Minkavlere er med til at afgøre erstatningssager til minkavlere

I november 2020 sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at regeringen havde besluttet, at 15 millioner mink skulle slås ned. Det var på grund af frygten og risikoen for en muteret coronavirus. (Arkivfoto).
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix I november 2020 sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at regeringen havde besluttet, at 15 millioner mink skulle slås ned. Det var på grund af frygten og risikoen for en muteret coronavirus. (Arkivfoto).

Det er minkavlerne selv, som er med til at afgøre erstatningssager for flere millioner kroner til minkavlere.

Det viser en gennemgang af 27 afgørelser, som mediet Zetland har lavet. Minkavlerne udgør den største faggruppe i de kommissioner, der har til opgave at afgøre, hvilken erstatning minkavlere skal have.

Det skaber undren blandt partier i Folketinget. De Radikales fødevareordfører, Christian Friis Bach, har derfor kaldt minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) i samråd.

- Det er jo entydigt, at der ikke er én minkavler i det her land, som kan være habil i de her sager, da alle, enten indirekte eller direkte, har været berørt af den de facto nedlæggelse af erhvervet, som vi har set, siger Friis Bach til Zetland.

- Og derfor er det problematisk, hvis der sidder minkavlere eller andre medlemmer af de her kommissioner, hvor man kan så tvivl om deres habilitet eller faglighed, siger han.

Ifølge Enhedslistens fødevareordfører, Søren Egge Rasmussen, virker det som om, at der er "inhabile personer, som har lagt det store dræn i statskassen".

Ses der bort fra de uafhængige formænd, er syv ud af ti kommissionsmedlemmer ifølge Zetland indstillet af enten minkbranchen eller Landbrug & Fødevarer. Heriblandt er en række minkavlere, som selv venter på, at deres egne erstatningssager afgøres.

I november 2020 sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at regeringen havde besluttet, at samtlige 15 millioner mink skulle slås ned. Det var på grund af frygten og risikoen for en muteret coronavirus.

Landets minkavlere, der mistede deres besætninger under coronaepidemien, kan ifølge en politisk aftale få erstatning for deres tab.

Zetland skriver, at Jacob Jensen ikke har ønsket at stille op til interview eller svare på skriftlige spørgsmål.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

SAS øger indtjening i juni - men analytiker spÃ¥r sværere marked SAS tjente flere penge i juni end i maj. Men prisfølsomme forbrugere skaber svÃ... Læs mere
USA kommer med gode økonomiske tal efter skidt dag for tech-aktier Bnp-vækst på 2,8 procent i andet kvartal i USA er godt for både Danmark og de... Læs mere
Skønhedsprodukter driver vækst hos forbrugergigant Unilever ender efter første halvår med et overskud på fire milliarder euro, v... Læs mere
På visse øer stiger beskæftigelsen op mod 15 procent om sommeren På Læsø, Samsø og Bornholm stiger beskæftigelsen om sommeren. Oplevelseserh... Læs mere
Højere omkostninger tager bid af snarlig SAS-ejers driftsoverskud AirFrance-KLM ender efter andet kvartal med et driftsoverskud, der er 220 millio... Læs mere