Andre nyheder

fre, 21 jun 2024

Minkbonus trækker medarbejdere ud af nævn for voldsofre

Landets minkavlere har ventet lang tid på erstatning, efter at deres dyr blev slået ned i coronaperioden. Forløbet har været præget af besvær, og derfor lokkes der nu med bonus for embedsmænd, der vil over og behandle minksagerne. (Arkivfoto).
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix Landets minkavlere har ventet lang tid på erstatning, efter at deres dyr blev slået ned i coronaperioden. Forløbet har været præget af besvær, og derfor lokkes der nu med bonus for embedsmænd, der vil over og behandle minksagerne. (Arkivfoto).

To erfarne jurister i det i forvejen stærkt pressede nævn, der behandler sager om voldsofres erstatning, er kommet på halvandet års udlån til det såkaldte minksekretariat.

Det viser et folketingssvar fra justitsminister Peter Hummelgaard (S).

Regeringen har udlovet 5000 kroner ekstra månedligt til jyske statsansatte, hvis de lader sig udlåne i minimum halvandet år til Minksekretariatet. Det sker for at få nedbragt bunken af minkavleres erstatningssager.

Erstatningsnævnet har selv i flere år haft problemer med lange ventetider - og nu er der altså to ansatte færre end planlagt.

Det er Karina Lorentzen, SF’s retsordfører, som har stillet spørgsmål om sagen til ministeren:

- Det er bare uheldigt, at man tilbyder flere penge til dem, som arbejder med minkerstatninger, når det får den konsekvens. Det går ud over mennesker, der har været ude for traumer, vold og forfærdelige hændelser i forbindelse med kriminalitet, siger Karina Lorentzen.

Civilstyrelsen, som Erstatningsnævnet ligger under, oplyser til Ritzau i et skriftligt svar, at medarbejderne ikke bliver erstattet. Dog vil der - med de jurister, der starter i 2024 - være flere jurister i sekretariatet i 2024 end i 2023.

Men altså to færre, end hvis de ansatte ikke var skiftet til Minksekretariatet. Sekretariatet har en bevilling på 33 fuldtidsansatte i 2024.

Erstatningsnævnet skriver på sin hjemmeside, at der kan gå op til to år, før voldsofres ansøgning om erstatning kan blive behandlet. Der har igennem længere tid været "flere sager, end vi har ressourcer til at behandle", fremgår det i en tekst fra den 8. april i år.

Det er sket på grund af en stor bunke sager om erstatninger til minkavlere, hvis dyr er slået ned.

Både Erstatningsnævnet og Minksekretariatet har til huse i Viborg.

Minkavlerne oplever selv stor ventetid på deres erstatninger. Det anerkender Karina Lorentzen, der ikke vil ”rangere hvordan ulykker påvirker den enkelte”.

- Men jeg synes i hvert fald, man burde have gjort sig nogle overvejelser om, hvad det betyder, når man giver 5000 kroner mere et sted, siger hun.

I et skriftligt svar til Ritzau kommenterer justitsminister Peter Hummelgaard ikke direkte de to medarbejderes skift til Minksekretariatet.

Han påpeger, at der er blevet sat 9,5 millioner kroner af fra 2023-2025 til Erstatningsnævnet, så voldsofres sagsbehandlingstider kan nedbringes.

Men han varsler også nye træk fra regeringen, så flere kan få deres erstatning hurtigere.

- Det står dog klart, at de hidtidige tiltag ikke har været tilstrækkelige. Derfor skal vi nu se på, hvordan vi kan finde mere grundlæggende og holdbare løsninger, der kan bringe Erstatningsnævnets sagsbehandlingstider ned på et rimeligt niveau.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af... Læs mere
Nedskrivninger på dansk brevforretning giver minus i PostNord PostNord opnåede et driftsresultat på minus 463 millioner svenske kroner i and... Læs mere
Aktiesparekontoen er mere populær end nogensinde Rekordmange har i år oprettet en aktiesparekonto. Det samlede antal er på vej ... Læs mere
Netflix trækker otte millioner nye kunder ind i butikken Kvartalsregnskab fortæller, at Netflix nu har i alt 277,7 millioner abonnenter.... Læs mere
Rockwool opjusterer forventninger efter godt kvartal Rockwool oplever vækst og godt salg på flere markeder, herunder i Nordamerika ... Læs mere