Hvert år siden 2019 har skattemyndighederne øget antallet af kontroller med såkaldt kædesvig.
Hvor der i 2019 blev foretaget 1918 kontroller, blev der i 2023 foretaget 2745 kontroller. Det oplyser Skatteministeriet.
Og det har medført, at flere fejl inden for systematisk skatte- og momskriminalitet er blevet opdaget. Der bliver nemlig fortsat fundet fejl i omkring ni ud af ti kontroller.
Det glæder skatteminister Jeppe Bruus (S), at kontrollen er øget.
- Det er et område, som føles dybt uretfærdigt. At der er virksomheder, som spekulerer i, hvordan man undgår at betale skat og moms ved at lave konstruktioner med kæder af underleverandører, stråmænd og fakturafabrikker, siger han.
- Derfor er kontrollen blevet styrket, og det er også noget af det, vi kigger ind i, lyder det videre.
Ved kædesvig er det uklart, hvem der reelt udfører et stykke arbejde, modtager betaling og dermed skal betale skat og moms.
Kontrolindsatsen har ført til, at Skattestyrelsen har sendt opkrævninger for over 4,9 milliarder kroner fra 2018 til 2023.
Hvis en opkrævning fra Skattestyrelsen ikke bliver betalt, bliver den sendt videre til Gældsstyrelsen med henblik på inddrivelse.
Jeppe Bruus henviser til dokumentaren "Den sorte svane", som blev sendt på TV 2 tidligere i år.
Her viste skjulte optagelser samtaler mellem TV 2's muldvarp Amira Smajic og en række advokater, erhvervsfolk og bandemedlemmer om forskellige former for økonomisk kriminalitet.
Skatteministeren opfatter dokumentaren som et billede på, at der netop ikke er frit spil, når det kommer til økonomisk kriminalitet i Danmark.
- Jeg ser nogle dybt kriminelle typer, som åbent snakker om, at skattemyndighederne ånder dem i nakken og derfor finder ud af, hvordan de skal lave konstruktioner, så de kan komme ud af det, siger han.
- Jeg synes faktisk, at det er udtryk for, at det bliver vanskeligere for de kriminelle at slippe af sted med kontanter, lyder det videre.
Fra 2019 og frem er antallet af kontrolmedarbejdere øget med 1000 personer, fortæller ministeren.
- Også fremover vil vi øge kontroltrykket ved hjælp af flere værktøjer. Vi skal ikke være mange flere medarbejdere, men vi skal hele tiden blive mere effektive blandt andet ved at bruge digitale værktøjer, siger han.
Spørgsmål: Kan man ikke også se den høje træfprocent som et billede på, at denne her type kriminalitet er lige så udbredt som tidligere?
- Man er nødt til at have for øje, at kontrollen er indrettet efter, hvor risikoen for snyd er størst, og hvor der er flest penge på spil. Så det er også et udtryk for, at man er dygtig til at finde frem til de rigtige, siger Jeppe Bruus.
Kontrollerne udvælges på baggrund af en række faktorer som eksempelvis størrelse, gengangere og sager i samarbejde med andre myndigheder som for eksempel politiet.
Kilde: /ritzau/