Andre nyheder

ons, 29 nov 2023

Nationalbanken: Incitamentet til at hæve indlånsrenter er reduceret

For bankerne har ikke meget incitament til at hæve indlånsrenterne i øjeblikket.

Det er et af budskaberne i en analyse af Danmarks finansielle stabilitet, som er udgivet af Nationalbanken tirsdag morgen.

Det skyldes primært, at bankernes indlånsoverskud er vokset de seneste år. Derfor er behovet for yderligere indlån faldet.

- Bankerne havde i forvejen et stort indlånsoverskud, siger underdirektør i Nationalbanken Peter E. Storgaard i en pressemeddelelse.

- Og incitamentet til at hæve indlånsrenterne er yderligere begrænset af, at de danske husholdninger kun i et beskedent omfang har reageret på de lave indlånsrenter.

Bankernes behov for indlån afhænger af, hvor mange af kunderne der efterspørger et lån.

Og hvis behovet for flere penge er stort nok, kan en løsning være, at man lokker kunderne til at sætte flere penge i banken med højere indlånsrenter.

Men incitamentet udebliver altså lige nu, fremgår det af analysen.

Det har indtil videre været en særdeles god forretning at drive bank eller realkreditselskab i år.

I oktober viste en sammenregning af de største selskabers regnskaber for første halvår 2023, at det har resulteret i et samlet overskud på 26,2 milliarder kroner efter skat.

Det er det bedste første halvår siden finanskrisen. En af forklaringerne er udlånsrenterne, der er steget kraftigt siden sidste efterår.

Da indlånsrenterne ikke er fulgt med i samme tempo, er den såkaldte rentemarginal vokset. Den viser forskellen mellem indlåns- og udlånsrenten.

/ritzau/

Andre læser også

Norwegian-overskud skrumper trods omsætningsfremgang Norwegian øgede omsætningen med 36 procent i andet kvartal i år. Nettoresulta... Læs mere
Erhvervsminister skal forholde sig til turistskat i København På Københavns Rådhus er der udarbejdet fire modeller for en særafgift for tu... Læs mere
Faldende inflation i USA kan betyde lavere rente på danske boliglån Inflationen i USA er faldet fra 3,3 procent til 3,0 procent fra maj til juni, og... Læs mere
Danmark skal bidrage til en million angrebsdroner til Ukraine Koalitionen ledet af Letland, Storbritannien og Ukraine skal sikre en million an... Læs mere
Sommerhuspriserne når højeste niveau i 13 år Ifølge Boligsidens markedsindeks var sommerhuspriserne i juni på deres højest... Læs mere