Det gør minister for grøn trepart Jeppe Bruus (S) "glad og tilfreds", at EU-Kommissionen åbner for at give medlemslande større fleksibilitet til at håndtere ulvebestande lokalt.
Fredag oplyste EU-Kommissionen, at man foreslår at ændre ulvens beskyttelsesstatus fra "strengt beskyttet" til "beskyttet".
Det vil gøre det muligt for de enkelte lande at tilpasse forvaltningen til regionale forhold.
- Hvis den her ændring træder i kraft, så betyder det, at når man tæller ulven og vurderer, at der er nok til, at der er en levedygtig bestand inden for vores nationale grænser, så får vi mulighed for at regulere ulven derfra.
- Det har vi ikke i dag, så derfor er den her ændring vigtig, siger Jeppe Bruus.
Helt konkret er ulvens beskyttelsesstatus fredag blevet ændret fra "strengt beskyttet" til "beskyttet" i den såkaldte Bern-konvention. Den har blandt andet til formål at bevare vilde planter og dyr.
Nu foreslår EU-Kommissionen så at lave en tilsvarende ændring i det såkaldte habitatdirektiv.
Direktivet forpligter EU's medlemslande til at bevare udvalgte naturtyper og arter, der er karakteristiske, sjældne eller truede i EU. Det gælder blandt andet ulven.
Forslaget skal først behandles i EU-Parlamentet og Ministerrådet.
Jeppe Bruus kalder det "et skridt på vejen", at Danmark får mulighed for at forholde sig til, hvor mange ulve der er plads til.
- Men det betyder ikke, at vi kan regulere ulven længere ned, hvis vi måtte ønske det.
- Derfor arbejder jeg for, at vi går et skridt videre til at se ulven ikke bare isoleret inden for nationale grænser, men som en naturlig del af bestanden for den centraleuropæiske ulv.
I februar mødtes Jeppe Bruus med EU's kommissær på miljøområdet, Jessika Roswall, for at drøfte mulighederne for at regulere ulve.
Fredag lød det fra Roswall i en pressemeddelelse, at forslaget ikke ændrer "medlemsstatens juridiske forpligtelse til at beskytte arten og bevare dens bestande".
For Jeppe Bruus handler det om at finde den rette balance mellem at beskytte og regulere.
- Hvor er niveauet? Det har jeg ikke et svar på i dag, men det skal jeg arbejde med fremadrettet.
Han tilføjer, at "det er ikke min linje" at ville udrydde ulven helt.
- Jeg tror, vi skal finde ud af, hvordan vi lever med ulven, men selvfølgelig finde en balance, hvor der både er plads til ulven, fordi den er en beskyttet og truet art, men hvor vi også kan håndtere det, i forhold til at vi er et lille land med et begrænset areal, og vi selvfølgelig også skal sørge for, at ulven ikke render rundt inde i vores byer, eller at det går for hårdt ud over kvæg og får, lyder det.
Både i Danmark og på EU-plan har en voksende ulvebestand været til debat.
Der er ifølge en opgørelse fra februar fra Den Nationale Ulveovervågning mellem 60 og 80 ulve i Danmark - alle i Jylland.
En levedygtig bestand af ulve i Danmark bør ligge over 100, lyder det i en vurdering fra Aarhus Universitet fra 2023.
Kilde: /ritzau/