Andre nyheder

fre, 28 jun 2024

Økonom peger på fleksibelt arbejdsmarked som årsag til lav ledighed

Man skal have luppen frem for at se bevægelserne i ledigheden, påpeger økonom. Samtidig stiger beskæftigelsen. (Arkivfoto).
Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix Man skal have luppen frem for at se bevægelserne i ledigheden, påpeger økonom. Samtidig stiger beskæftigelsen. (Arkivfoto).

Der kom lidt flere ledige i Danmark i løbet af maj.

Her steg antallet af ledige med 400 til 87.000. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som er blevet offentliggjort fredag morgen.

Ledigheden udgør fortsat 2,9 procent af arbejdsstyrken. Det har den gjort de seneste seks måneder.

Stigningen dækker over, at antallet af ledige på dagpenge er steget med 600, mens antallet af ledige på kontanthjælp er faldet med 200 i maj.

I løbet af det seneste år er antallet af ledige steget med 4200. Men siden årsskiftet er der blot kommet 355 flere ledige.

- Luppen skal i brug for at se, hvilken vej ledighedskøen bevæger sig i øjeblikket, påpeger Brian Friis Helmer, som er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar til tallene.

- Arbejdsmarkedet klarer sig ufatteligt godt, og vi ser det også på andre parametre, hvor beskæftigelsen sætter rekord efter behag, lyder det videre.

I april var der 3.023.300 lønmodtagere i Danmark, hvilket var 6.600 flere end måneden før. I september 2023 passerede antallet af lønmodtagere for første gang tre millioner.

Erik Bjørsted, som er cheføkonom i Dansk Metal, hæfter sig da også ved, at mange arbejdsløse hurtigt kommer ud af ledighedskøen igen.

- Det skyldes, at vi har et meget fleksibelt arbejdsmarked, hvor det er nemt at hyre og fyre arbejdskraften, og derfor er der hele tiden en masse nye jobåbninger, som også kommer arbejdsløse til gode, skriver han i en kommentar.

Derfor bekymrer det ikke Erik Bjørsted, at der kom lidt flere ledige i maj. Han vurderer, at arbejdsløsheden vil forblive lav grundet hård konkurrence om arbejdskraften.

- Før finanskrisen var der mindre end to arbejdsløse for hver ledig stilling. Det er også tilfældet i dag. Samtidig er væksten på vej op, så kampen om de ledige hænder spidser til. Derfor er der gode muligheder for at komme hurtigt ud af ledighedskøen igen, skriver han.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Norwegian-overskud skrumper trods omsætningsfremgang Norwegian øgede omsætningen med 36 procent i andet kvartal i år. Nettoresulta... Læs mere
Erhvervsminister skal forholde sig til turistskat i København På Københavns Rådhus er der udarbejdet fire modeller for en særafgift for tu... Læs mere
Faldende inflation i USA kan betyde lavere rente på danske boliglån Inflationen i USA er faldet fra 3,3 procent til 3,0 procent fra maj til juni, og... Læs mere
Danmark skal bidrage til en million angrebsdroner til Ukraine Koalitionen ledet af Letland, Storbritannien og Ukraine skal sikre en million an... Læs mere
Sommerhuspriserne når højeste niveau i 13 år Ifølge Boligsidens markedsindeks var sommerhuspriserne i juni på deres højest... Læs mere