Ørsted har vundet kontrakter på dele af de to britiske havvindprojekter Hornsea 3 og 4 i Nordsøen.
Det skriver Ørsted i en selskabsmeddelelse.
Kontrakterne er såkaldte tovejsdifferencekontrakter, hvilket betyder, at Ørsted får en fast pris per megawatt-time uanset den gældende strømpris.
Det vil sige, at den britiske stat betaler differencen, hvis strømprisen er lavere end den aftalte pris.
Ørsted blev i 2022 tildelt en kontrakt på Hornsea 3. Dengang lød afregningsprisen på 37,35 britiske pund per megawatt-time. Det svarer til cirka 330 kroner.
Nu har Ørsted fået forhandlet prisen op til 54,23 pund per megawatt-time for over en tredjedel af parken.
Derudover har Ørsted fået tildelt 2,4 gigawatt i Hornsea 4-projektet. Her lyder afregningsprisen på 58,87 pund per megawatt-time.
- Vi er godt tilfredse med resultatet af sjette tildelingsrunde, som er en vigtig milepæl for to af verdens største havvindmølleparker, siger Rasmus Errboe, viceadministrerende direktør og kommerciel direktør i Ørsted, i meddelelsen.
Det tyder på, at investorerne tager godt imod meldingen. Omkring klokken 10.00 står Østed-aktien til en stigning på cirka 3,6 procent.
Hornsea 3 bliver ifølge Ørsted verdens største havvindmøllepark med en kapacitet på knap 3 gigawatt. Den forventes at stå klar i 2027.
Den britiske regering har en ambition om, at landets havvindkapacitet skal firedobles til 60 gigawatt inden 2030.
I september 2023 kom det frem, at et britisk udbud af havvind var endt helt uden bud.
Det skete, efter at branchen havde advaret myndighederne om, at støtten til projekterne ikke var høj nok til at modsvare de stigende omkostninger.
Ørsted driver i dag 12 havvindmølleparker i Storbritannien heriblandt Hornsea 1 og 2, der lige som de to nye projekter ligger i Nordsøen ud for Storbritanniens østkyst.
Når Hornsea 3 er i drift, får Ørsteds Hornsea-område en samlet kapacitet på over fem gigawatt, hvilket svarer til cirka fem millioner britiske husstandes elforbrug.
Til sammenlignet er der i Danmark i øjeblikket installeret en samlet kapacitet på 2,7 gigawatt havvind. Når Thor Havvindmøllemark står færdig, vil den levere yderligere 1 gigawatt.
Kilde: /ritzau/