Andre nyheder

lør, 22 feb 2025

af Mikkel Preisler

Ordfører: Forhandlinger om forsvarschefs kontrol med indkøb er slut

Forsvarsordfører for Socialdemokratiet Simon Kollerup (til højre) skriver på Instagram tæt på midnat fredag aften, at en aftale om Forsvarschefens rolle ved indkøb skal være blevet indgået. (Arkivfoto).
Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix Forsvarsordfører for Socialdemokratiet Simon Kollerup (til højre) skriver på Instagram tæt på midnat fredag aften, at en aftale om Forsvarschefens rolle ved indkøb skal være blevet indgået. (Arkivfoto).

En aftale om forsvarschefens rolle ved materielle indkøb er angiveligt blevet indgået.

Det skriver Socialdemokratiets forsvarsordfører, Simon Kollerup, på det sociale medie Instagram, efter at der har været forhandlinger i forsvarsforligskredsen fredag aften.

- Aftalen præsenteres i morgen, skriver Kollerup efterfulgt af flere emojis, herunder én med en hjelm og en pengepose.

Det er ikke bekræftet fra anden side, at forhandlingerne skulle være afsluttet.

Ritzau har været i kontakt med ministeriet, som ikke har nogen kommentarer.

I opslaget fra Simon Kollerup er der indsat en nedtælling til pressemødet, der afholdes lørdag klokken 10.

Simon Kollerup er formand for Finansudvalget og har tidligere været erhvervsminister. Han er desuden medlem af Socialdemokratiet, der er det største parti i regeringen og Folketinget.

Regeringen lagde onsdag op til i højere grad at give fungerende forsvarschef Michael Hyldgaard større ansvar for indkøb af våbensystemer til Forsvaret.

SVM-regeringen lægger op til, at Folketinget skal afgive kontrol med indkøb til Forsvaret for i alt 120 milliarder kroner frem mod 2033.

Men først skal partierne forhandle om Hyldgaards nye rolle som forsvarschef. Og det er det, som man har forhandlet fredag aften.

Det er Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, der har ansvaret for at anskaffe materiel.

Organisationen skal nu "reorganiseres", lød det onsdag i en pressemeddelelse fra Forsvarsministeriet, og på pressemødet sagde forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), at der er opgaver fra styrelsen, der nu skal under forsvarschefen.

Tidligere fredag lød det fra flere partier, at de er åbne for idéen. Det gælder De Konservative, Liberal Alliance, SF, De Radikale, Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne.

De fleste partier opstillede dog forbehold. Eksempelvis har SF og De Radikale tidligere været skeptiske over for indkøb fra Israel.

Fra Danmarksdemokraterne lød det inden forhandlingerne, at man "har spørgsmål". Fra De Konservative lød det, at "det kræver, at vi har defineret, hvad det er for en opgave, han (forsvarschefen, red.) skal løse".

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Konkursbegæring indgivet : Troels Jørgensen A/S håber at kunne redde selskabet igennem rekonkstruktion Det er en af Lollands største entreprenørselskaber som nu kæmper for overleve... Læs mere
Trods geopolitisk uro : Ledigheden er uændret Den geopolitiske usikkerhed i verden har ikke smittet af på ledighedsprocenten ... Læs mere
McLaren F1-designeren kritiserer moderne bilers aggressive look Peter Stevens: "Bilernes design er blevet for aggressivt" Læs mere
Tivoli ansætter ny kommerciel direktør Pia Kirkeskov Andersen ansat som ny kommerciel direktør i Tivoli Læs mere