Andre nyheder

tir, 12 mar 2024

Organisation vil omdele pjece om kriseforberedelse i hele landet

I en pjece fra organisationen Folk & Sikkerhed opfordres folk til at anskaffe sig nok mad og vand til, at husstanden kan klare sig i en uge. (Arkivfoto).
Mathias Eis/Ritzau Scanpix I en pjece fra organisationen Folk & Sikkerhed opfordres folk til at anskaffe sig nok mad og vand til, at husstanden kan klare sig i en uge. (Arkivfoto).

Danskerne er over en bred kam for dårligt forberedte på, hvordan man forholder sig i en eventuel krisesituation.

Det mener organisationen Folk & Sikkerhed, som i april vil omdele en pjece om beredskab til husstande på Bornholm.

Det skriver organisationen i en pressemeddelelse tirsdag.

Hen over foråret vil også husstande andre steder i landet efter planen få pjecen, siger Folk & Sikkerheds formand, Torben Ørting Jørgensen.

- Vi har lullet os selv ind i en forestilling om, at der altid vil være nogen, der kommer og hjælper os. Det kan man ikke være sikker på.

- Vores samfund vil være langt mere robust, hvis den enkelte familie tager et medansvar ved at sikre sig, at man kan klare sig selv i en uges tid.

Ambitionen er, at pjecen "Hvad nu hvis?" skal ud i hele Danmark. Organisationen er dog afhængig af lokale samarbejder til at dække udgifterne til omdelingen.

Det er blandt andet klimaforandringer og krig i Ukraine og Gaza, som har fået Folk & Sikkerhed til at mene, at danskerne bør være bedre forberedte.

Men det handler ikke om at sprede frygt, understreger Torben Ørting Jørgensen.

- Jeg tror faktisk, at vores pjece har en beroligende effekt, fordi den gør det klart, at man med simple tiltag kan gøre sin familie i stand til at kunne tage vare på sig selv i en krise, siger han.

Folk & Sikkerhed beskriver sig selv som en uafhængig og folkeoplysende organisation med fokus på forsvar, beredskab og sikkerhedspolitik.

Foruden Bornholm er der planer om husstandsomdeling i blandt andet Ishøj og Skødshoved, der ligger ved Aarhus Bugt. I de to byer er det lokale forsyningsselskaber, der betaler for omdelingen.

På Bornholm er det internetbutikken Grejfreak.dk, der har givet økonomisk støtte.

Virksomheden sælger blandt andet overlevelsesgrej, langtidsholdbar mad og vanddunke.

Torben Ørting Jørgensen erkender, at virksomheden kan have et økonomisk motiv for samarbejdet.

Men det er hans indtryk, at netbutikken deler ambitionen om at oplyse danskerne, siger han.

- Vi opfordrer desuden ikke til, at man anskaffer sig udstyr fra noget specifikt sted. Vanddunke kan man for eksempel købe mange steder.

Pjecen "Hvad nu hvis?" er inspireret af pjecer fra svenske og norske beredskabsmyndigheder.

I de to lande anbefaler myndighederne, at en husstand sørger for at have et lager af mad, vand og andre fornødenheder.

Den norske anbefaling er, at man kan klare sig i tre dage, mens det i Sverige er en uge.

De danske beredskabsmyndigheder har ikke en lignende anbefaling.

Der er dog blevet sat gang i et samarbejde mellem flere myndigheder, som har til formål at øge danskernes hjemmeberedskab.

Det bekræftede Beredskabsstyrelsen, som leder samarbejdet, over for Jyllands-Posten i begyndelsen af marts.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Moderaterne får påbud af Arbejdstilsynet efter dårligt miljø Et dårligt arbejdsmiljø i Moderaterne fører til, at partiet får et påbud af... Læs mere
Faldende inflation i eurozonen baner vej for ny rentesænkning Inflation i eurozonen har pil ned, og det skaber rum for flere rentenedsættelse... Læs mere
Lavere renteindtægter og millionforlig trækker Nordeas indtjening ned Nordeas indtægter fra renter er faldet en procent i tredje kvartal. Det samlede... Læs mere
Karantæneordning til rockere på førtidspension er aldrig blevet brugt En ifølge Ane Halsboe "fornuftig ordning" om karantæne til rockere på ydelse ... Læs mere