Andre nyheder

ons, 17 apr 2024

Strandede hvaler skal ikke flyttes eller aflives men klare sig selv

En spækhugger gik i 2022 på grund i Limfjorden. Dyret blev forsøgt flyttet, men gik senere på grund igen. Spækhuggeren genvandt kræfterne og svømmede senere ud af fjorden igen. (Arkivfoto).
René Schütze/Ritzau Scanpix En spækhugger gik i 2022 på grund i Limfjorden. Dyret blev forsøgt flyttet, men gik senere på grund igen. Spækhuggeren genvandt kræfterne og svømmede senere ud af fjorden igen. (Arkivfoto).

Store hvaler, der strander ved danske kyster, skal ikke aflives eller forsøges reddet ved at trække dem ud i havet igen.

De skal derimod have lov at være i fred, og så må naturen gå sin gang.

Det skriver Miljøstyrelsen på sin hjemmeside.

Ifølge Nynne Elmelund Lemming, der er Miljøstyrelsens specialist i havpattedyr, er hvalstrandinger naturligt forekommende.

- Som udgangspunkt er hvalstrandinger en naturlig ting, og vi ved meget lidt om, hvorfor de store hvaler søger ind på lavt vand.

- Som regel dør de kort efter, de er strandet, og det er vores mening, at de skal have fred til det, siger hun.

Der er ifølge styrelsen tale om en præcisering i en gældende beredskabsplan for havpattedyr.

- Der vil dog altid være tale om en konkret vurdering af mulighederne fra sag til sag, men som hovedregel er det bedst at lade dyrene klare sig selv, siger Nynne Elmelund Lemming.

Sidst en stor hval strandede i danske farvande var i 2022. Dengang gik en spækhugger på grund i Limfjorden.

Det tonstunge dyr blev først trukket ud på dybere vand i et forsøg på at redde det.

Men kort tid efter strandede spækhuggeren igen og lå på grund i flere uger, før den trodsede alle forventninger og svømmede ud af fjorden igen ved egen kraft.

Sidste forår blev den samme spækhugger set i god stand nord for Göteborg i Sverige.

Der vil være delte meninger om, hvorvidt man skal forsøge at redde et strandet dyr eller overlade det til sin egen skæbne, lyder det fra Nynne Elmelund Lemming.

- Vi ved, at der er delte meninger i befolkningen om, hvordan det er bedst at håndtere hvaler som den strandede spækhugger.

- Nogle er meget optagede af at redde nødstedte hvaler, men nu fremgår det tydeligt af beredskabsplanen, at man skal afholde sig fra det, siger hun.

Mindre havpattedyr på under fire meter - eksempelvis marsvin og sæler - kan ifølge den opdaterede beredskabsplan aflives af Naturstyrelsen, når det er "praktisk, etisk og økonomisk muligt".

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Vistisen i debat med von der Leyen: Jeg vil fyre dig som den første ID-gruppen ønsker at fyre 10.000 "EU-bureaukrater". Von der Leyen står først ... Læs mere
GPS-forstyrrelser fører til aflyste fly mellem Finland og Estland Finnair vil ikke flyve til byen Tartu i Estland i maj. Manipulation af GPS-signa... Læs mere
Hamas får tilbud om 40 dages våbenhvile mod frigivelse af gidsler Britisk udenrigsminister løfter sløret for mulig aftale mellem Israel og Hamas... Læs mere
Verdensstjernen Billie Eilish kommer til Danmark i 2025 Billie Eilish udgiver nyt album 17. maj. I 2025 spiller hun to koncerter i Royal... Læs mere
Tommy Ahlers afløser Connie Hedegaard som formand for tænketank Den grønne tænketank Concito får ny formand efter otte år med Connie Hedegaa... Læs mere