Selv om de kriminelle stadig bliver mere kreative, ser det ud til at være blevet sværere at svindle danske ofre.
For første gang i flere år er antallet af succesfulde forsøg på netbanksvindel således blevet færre. Det viser en opgørelse fra Finans Danmark, der er bankernes interesseorganisation.
I 2024 var der 6919 sager, hvor ofre blev lokket til at overføre penge til en kriminels konto. Året før lød den tilsvarende opgørelse på over 9000.
Det er ikke entydigt, hvad der er årsagen til udviklingen, siger Michael Busk-Jepsen, som er digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.
- Men vi kan i hvert fald sige, at der har været rigtig meget mediedækning af denne type svindel, og det betyder, at folks opmærksomhed er blevet øget.
- Det tror vi på, har været med til at forhindre noget af svindlen, siger han.
Netbanksvindel foregår typisk ved, at en kriminel ringer og udgiver sig for at være fra banken. På den måde endte i alt 82 millioner kroner i deres hænder sidste år.
Det var noget lavere end i 2023, hvor tallet var rekordhøjt. Her forsvandt 105 millioner kroner.
Michael Busk-Jepsen forklarer, at en række tiltag fra forskellige aktører er blevet ændret i løbet af 2024. Det kan også være en del af årsagen til udviklingen, vurderer han.
- Vi har hærdet MitID, i året der gik. Og så har vi fået indført 50.000 kroners grænser på straksbetalinger.
- Derudover er telesektoren i gang med at implementere en række initiativer. Så faldet skyldes nok en blanding af tingene, siger han.
I sidste uge viste en opgørelse fra National enhed for Særlig Kriminalitet, NSK, at antallet af anmeldelser om telefonsvindel voksede gevaldigt sidste år.
Fra 2023 til 2024 steg antallet fra 2754 til 7728.
Årsagen er især det fænomen, som politiet kalder "bekendt i knibe"-svindel. Overordnet taler politiet om kontaktbedragerier, og typisk bliver ældre kontaktet.
Eksempelvis kan det netop være en flink bankmand, der ringer og vil hjælpe. Eller et barnebarn, der sender sms om et pludseligt opstået problem, og som derfor vil låne penge.
Politiet vurderer, at der er tale om en reel stigning og ikke en øget anmeldelsestilbøjelighed.
Kilde: /ritzau/