Økonomisk adfærd handler om, hvordan mennesker træffer beslutninger omkring penge, forbrug og investering – ofte på måder, der ikke er helt rationelle. Adfærdsøkonomi kombinerer psykologi og økonomi for at forklare disse ofte overraskende valg. Her får du en overskuelig gennemgang af de fem vigtigste principper, der former vores økonomiske beslutninger i hverdagen.
Tabsaversion
Tabsaversion handler om, at vi føler mere smerte ved at miste noget, end vi føler glæde ved at få det samme. For eksempel vil mange undgå at investere, selvom der er mulighed for gevinst, fordi frygten for at tabe penge vejer tungere. Det forklarer, hvorfor vi ofte holder fast i dårlige investeringer – vi vil ikke “indrømme” tabet.
Vi opdeler ubevidst vores penge i forskellige “mentale konti” afhængigt af, hvor pengene kommer fra eller hvad de skal bruges til. For eksempel kan vi være meget påpasselige med vores løn, men bruger feriepenge langt mere afslappet. Det er irrationelt, for penge burde være penge – men sådan fungerer vores hjerner ikke altid.
Forankring
Når vi skal træffe økonomiske valg, bliver vi ofte påvirket af det første tal eller information, vi ser – også selvom det er irrelevant. Et klassisk eksempel er, når butikker hæver prisen kunstigt først og derefter tilbyder “rabat” – vi sammenligner med den højere pris og føler, vi får en god handel.
Bekræftelsesbias
Vi har en tendens til at søge og lægge mærke til information, der bekræfter det, vi allerede tror på – og ignorere det modsatte. Hvis vi tror, aktiemarkedet er på vej op, vil vi typisk finde nyheder, der bekræfter det, og ignorere advarsler. Det kan føre til fejlinvesteringer og økonomiske bobler.
Øjeblikkelig tilfredsstillelse
Vi mennesker har svært ved at udskyde belønning – vi vil hellere have lidt nu end meget senere. Det forklarer, hvorfor vi ofte vælger forbrug frem for opsparing, selv når vi ved, at det ville være klogere på længere sigt. Princippet spiller en stor rolle i alt fra impulsive køb til manglende pensionsopsparing.