Andre nyheder

fre, 15 sep 2023

Tusindvis af boligejeres grunde er vurderet højere end ejendommen

Vurderingsstyrelsen skriver i en pressemeddelelse, at en gennemgang af de foreløbige ejendomsvurderinger for 2022 viser, at grundværdien overstiger ejendomsværdien for fire procent af alle ejerboliger.

- Vi forstår godt forvirringen hos boligejerne over de eksempler på meget skæve vurderinger, der har været fremme i medierne. Vi har også i Vurderingsstyrelsen modtaget mange henvendelser fra frustrerede borgere.

Det siger styrelsens direktør, Poul Taankvist, i meddelelsen.

De kommende uger vil styrelsen gennemgå hver enkelt henvendelse og efterfølgende vende tilbage til de enkelte borgere.

Den foreløbige vurdering står fast, men der er helt særlige tilfælde, hvor boligejeren kan få rettet den foreløbige vurdering, hvis den afviger markant, skriver styrelsen.

DR har analyseret 1,6 millioner af de foreløbige vurderinger og fundet frem til, at knap 80.000 boliger har en højere grundværdi end ejendomsværdi. I gennemsnit er de vurderet 1,3 millioner kroner højere end hele ejendommen.

Vurderingsstyrelsen har tidligere forklaret, at det ikke nødvendigvis er en fejl, at grundværdien er sat højere.

For mens ejendomsværdien er et bud på markedsprisen her og nu, er grundværdien et udtryk for, hvad grunden er værd i ubebygget stand.

- Det handler blandt andet om, hvad man kan bygge på grunden. Hvis der for eksempel kan bygges to huse på ejendommen, så skal grundværdien afspejle det.

Det sagde Claus F. Houmann, der er underdirektør for Ejendomsbeskatning og data i Vurderingsstyrelsen, onsdag

Flere medier har beskrevet adskillige eksempler på ejendomme, hvor grundværdien nogle steder er mere end dobbelt så høj som ejendomsværdien.

DR har blandt andet været i kontakt med en borger, hvor den samlede ejendomsværdi er vurderet til 3,1 millioner. Men grunden er steget fra en halv million i den gamle vurdering til 28,7 millioner i den foreløbige.

Til Politiken lød det onsdag aften fra styrelsens underdirektør, Claus Houmann, at styrelsen ikke foretog manuel kontrol af vurderingerne, inden de blev sendt ud mandag.

Det har været medvirkende til, at nogle boligejere har fået ejendomsvurderinger, som kan være både uforståelige og uforklarlige, sagde han til avisen.

På spørgsmålet om, hvad den manglende kontrol skyldes, svarer han, at "det er et spørgsmål om, hvordan vi prioriterer vores ressourcer".

/ritzau/

Andre læser også

Norwegian-overskud skrumper trods omsætningsfremgang Norwegian øgede omsætningen med 36 procent i andet kvartal i år. Nettoresulta... Læs mere
Erhvervsminister skal forholde sig til turistskat i København På Københavns Rådhus er der udarbejdet fire modeller for en særafgift for tu... Læs mere
Faldende inflation i USA kan betyde lavere rente på danske boliglån Inflationen i USA er faldet fra 3,3 procent til 3,0 procent fra maj til juni, og... Læs mere
Danmark skal bidrage til en million angrebsdroner til Ukraine Koalitionen ledet af Letland, Storbritannien og Ukraine skal sikre en million an... Læs mere
Sommerhuspriserne når højeste niveau i 13 år Ifølge Boligsidens markedsindeks var sommerhuspriserne i juni på deres højest... Læs mere