Andre nyheder

lør, 15 jun 2024

Vores naturgasforbrug fortsætter med at falde

Danmark er kommet et lille skridt tættere på at være uafhængig af naturgas det seneste år. (Arkivfoto).
Bela Szandelszky/Ritzau Scanpix Danmark er kommet et lille skridt tættere på at være uafhængig af naturgas det seneste år. (Arkivfoto).

Danmarks afhængighed af naturgas ser ud til at være blevet endnu mindre det seneste år.

Det samlede naturgasforbrug i Danmark faldt i hvert fald med 3,6 procent. Det viser Danmarks Statistiks opgørelse over det danske energiregnskab for 2023.

Udviklingen i 2023 kommer oven på et 2022, hvor naturgaspriserne steg voldsomt som følge af sanktionerne mod Rusland efter invasionen af Ukraine.

Det fik naturgasforbruget til at falde kraftigt, og forbruget er altså faldet yderligere sidste år, selv om priserne er nede i et mere normalt leje igen.

Det er blandt andet sket takket være et fald i brugen af naturgas i energiforsyningen, men også i husholdningerne kan det mærkes, at en del boligejere har skiftet naturgasfyret ud med andre energikilder.

- Det er endnu et godt skridt for den grønne omstilling. Jeg noterer mig, at andel af biogas fortsætter op, og dermed er vi godt på vej til at sikre et 100 procent grønt gassystem, siger Troels Ranis, der er vicedirektør i Dansk Industri, i en kommentar til tallene.

Hos Green Power Denmark så energianalytiker Kristian Rune Poulsen dog gerne, at udviklingen gik endnu hurtigere.

- I 2023 blev der for eksempel installeret knap 4000 nye naturgasfyr i Danmark med en levetid på op mod 20 år, og Energistyrelsen skønner, at der i 2035 fortsat vil være 110.000 husholdninger, som varmer op med et naturgasfyr.

- Det flugter ikke med vores grønne, politiske ambitioner, siger han.

Energiregnskabet viser også, at vedvarende energi fortsætter med at fylde mere og mere i den danske energiforsyning.

Siden 2011 er andelen af vedvarende energi i energiforbrug steget år for år fra at udgøre knap en fjerdedel og til 2023, hvor den lød på 45,2 procent.

Størstedelen af den vedvarende energi stammer fra fast biomasse, der blandt andet omfatter træpiller og træflis, og som blandt andet anvendes til produktion af el og fjernvarme.

Vindkraft udgjorde sidste år 10,6 procent af det samlede energiforbrug, som i øvrigt holder sig nogenlunde konstant.

Det samlede forbrug fratrukket brændstof til køretøjer, skibe og fly i udlandet var 0,2 procent lavere end året før.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Manglende efterspørgsel er den største hæmsko for industrien Erhvervslivet ser fortsat på fremtiden med forsigtig optimisme, selv om humøre... Læs mere
Højere fragtrater sender omsætning i DSV op men overskud falder Uro i Det Røde Hav har sendt fragtrater og DSV's omsætning op. Men indtjening ... Læs mere
Lego-konkurrent øger overskuddet i andet kvartal Mattel landede et overskud på cirka 410 millioner kroner i årets andet kvartal... Læs mere
Politikere får kritik for at bygge smukt i stedet for praktisk Sygehuse bygges med for meget fokus på form og for lidt på funktion, viser eva... Læs mere
Cloudløsning og søgefunktion løfter Alphabets regnskab Googles moderselskab, Alphabet, havde en omsætning på 84,7 milliarder dollar i... Læs mere