Den danske fængselsaftale med Kosovo vækker flere bekymringer for dem, som i fremtiden skal afsone i fængslet.
Det siger den juridiske chef for Dansk Institut mod Tortur (Dignity), Therese Rytter, til Ritzau.
For selv om Gjilan-fængslet i Kosovo skal ombygges, så det fysisk lever op til de danske standarder, er der ifølge hende flere aspekter i aftalen, som kan give grund til bekymring.
Blandt andet er der udfordringer med menneskerettighederne, da fysiske overgreb er "en del af fængselskulturen i Kosovo", siger hun. Det har hun oplevet, når hun med Europarådets Torturkomité, hvor hun er næstformand, har besøgt fængsler i Kosovo.
- Vi har fået meget troværdige klager om fysiske overgreb - eksempelvis knytnæveslag og spark, mens man ligger i håndjern.
Derudover vil det ikke være det danske politi, der skal efterforske sådanne hændelser. Therese Rytter fortæller, at der i aftalen står, at det vil være politiet i Kosovo, der skal lave efterforskninger i fængslet.
- Sager som disse bliver ikke efterforsket særligt professionelt. Så man risikerer, at der ikke er nogen konsekvenser for fængselsvagter, der begår overgreb, siger hun.
Derudover har fængselsbetjente i Kosovo ifølge Therese Rytter en meget kortere uddannelse end de danske fængselsbetjente. Derfor er de ikke uddannet i for eksempel konfliktnedtrapning.
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) er dog ikke bekymret. Det siger han til Ritzau.
- Det her fængsel kommer til at være under ledelse og ansvar af den danske kriminalforsorg. De lokalt ansatte kosovoske betjente skal på ekstra uddannelse for at lære, hvordan vi arbejder med fanger i Danmark, siger Hummeglaard, der tilføjer, at danske myndigheder samt Folketingets Ombudsmand skal føre tilsyn.
Ifølge Therese Rytter kan man heller ikke regne med, at det sundhedsfaglige niveau vil være det samme som i Danmark, ligesom hun mener, at det er et problem, at de indsattes familier skal rejse langt for at besøge dem.
Om 21 til 26 måneder kan de første udvisningsdømte ifølge Justitsministeriet begynde afsoning i Kosovo. I alt vil der blive 300 pladser i det sydøsteuropæiske land.
I øjeblikket er der omkring 200 indsatte i Gjilan-fængslet. De skal flyttes til andre fængsler, så de udvisningsdømte fra Danmark kan få pladserne.
Det oplyser The Kosova Rehabilitation Center for Torture Victims (KRCT) i en pressemeddelelse. Ifølge dem er der mangel på pladser i de andre fængsler i Kosovo.
Kilde: /ritzau/