tor, 20 jun 2024

Regeringen kigger på nyt ministerium med ansvar for beredskab

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) holdt 15. juni et pressemøde om anbefalinger til borgerne i forbindelse med kriser på Folkemødet på Bornholm. (Arkivfoto).
Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) holdt 15. juni et pressemøde om anbefalinger til borgerne i forbindelse med kriser på Folkemødet på Bornholm. (Arkivfoto).

Regeringen er i gang med at analysere, om Danmark skal have et nyt ministerium, der har det overordnede ansvar for sikkerheden i samfundet, når der eksempelvis opstår en krise eller katastrofe.

Det fremgår af et interview med forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i Berlingske.

- Vi sidder nu og analyserer, om vi skal have et overordnet ministerium. Det er der både svagheder og ulemper ved, og jeg er ikke afklaret, i forhold til hvor vi skal ende.

- Vi kommer ikke uden om, at det, mange efterlyser, nemlig en mere overordnet tilgang til samfundsrobusthed, kun er blevet mere aktuelt, siger han til Berlingske.

Avisen omtaler det mulige nye ministerium som et ministerium for samfundssikkerhed.

Tidligere har TV 2 på baggrund af regeringskilder beskrevet, at der var interne diskussioner i SVM-regeringen om at oprette et såkaldt beredskabsministerium.

En mulig tredje variant fremgår af regeringsgrundlaget. Her lyder det, at "regeringen ønsker at få belyst, hvordan der kan etableres et nyt Ministerium for National Sikkerhed, som blandt andet får ansvar for politiet, den overordnede anklagemyndighed og rigets sikkerhed, herunder PET".

Der har dog været meget stille fra regeringen om arbejdet med muligheden for at etablere det ministerium.

Det var Moderaterne, der stod bag at få formuleringen om et ministerium for national sikkerhed skrevet ind i regeringsgrundlaget.

Det var dengang anden del af formand Lars Løkke Rasmussens model for et "værdigt punktum" for Minksagen, efter han droppede kravet om en advokatundersøgelse af statsminister Mette Frederiksens (S) ansvar i sagen, som Moderaterne ellers var gået til valg på.

Først og fremmest skulle minkavlerne have hurtigere erstatning og så skulle der altså kigges på en opdeling af Justitsministeriet for at "få genvundet respekten for retsstaten".

Danmarks beredskab i tilfælde af en krise og katastrofe er den seneste tid kommet på dagsordenen.

Det skyldes blandt andet, at myndighederne for nylig præsenterede en række anbefalinger til, hvordan borgere kan klare sig i tre døgn hjemme uden eksempelvis strøm i kontakten eller vand i hanen.

I interviewet med Berlingske lyder det også fra Troels Lund Poulsen, at han forventer, at der lander en ny beredskabsaftale "umiddelbart efter sommerferien".

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af... Læs mere
Nedskrivninger på dansk brevforretning giver minus i PostNord PostNord opnåede et driftsresultat på minus 463 millioner svenske kroner i and... Læs mere
Aktiesparekontoen er mere populær end nogensinde Rekordmange har i år oprettet en aktiesparekonto. Det samlede antal er på vej ... Læs mere
Netflix trækker otte millioner nye kunder ind i butikken Kvartalsregnskab fortæller, at Netflix nu har i alt 277,7 millioner abonnenter.... Læs mere
Rockwool opjusterer forventninger efter godt kvartal Rockwool oplever vækst og godt salg på flere markeder, herunder i Nordamerika ... Læs mere