Regeringen vil snart fremsætte en ældretilsynslov, der vil reducere antallet af tilsyn på landets plejecentre betydeligt.
Det skriver Kristeligt Dagblad.
I dag kan landets ældre borgere regne med, at kommunen kommer på tilsynsbesøg hvert år på plejehjem og plejeboliger, mens staten foretager stikprøver.
For at udnytte ressourcerne bedre lægger regeringen op til, at der som udgangspunkt blot skal være tilsyn hvert femte år.
Ældreminister Mette Kierkgaard (Mod) mener, at der gode kræfter til spilde i den nuværende model.
- Der bliver foretaget en masse planlagte tilsyn, hvor man ikke finder nogen problemer.
- Det er jo tid brugt af medarbejdere, men også dem, der udfører de mange tilsyn. I stedet skal vi bruge ressourcerne der, hvor der er problemer under opsejling eller er egentlige problemer, siger ministeren til Kristeligt Dagblad.
Ældre Sagen, der arbejder for at forbedre forholdene for landets ældre, finder regeringens lovforslag kritisabelt.
De senere år har der i medierne været flere skrækeksempler fremme, hvor ældre er blevet behandlet dårligt af plejepersonale.
Sundhedspolitisk chefkonsulent Rikke Hamfeldt fortæller til avisen, at ældreområdet i forvejen er udfordret, og chefkonsulenten mener ikke, at færre tilsyn er vejen frem.
Hamfeldt forklarer til Kristeligt Dagblad, at de årlige tilsyn er med til sikre kvaliteten i plejecentrene. Derudover giver de besøgene også medarbejderne læring og sikrer kvalitetsudvikling.
Ældreminister Mette Kierkgaard fortæller, at de færre tilsyn skal ses i en sammenhæng med en ældrereform, der med fokus på tillid, skal løfte hele ældreplejen.
Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive) har i en undersøgelse spurgt lederne på 13 jyske plejecentre til, hvor ofte de mener, at tilsynet skal komme forbi.
Projektchef hos Vive Pia Kürstein Kjellberg oplyser, at flertallet af lederne mente, at tilsynsfrekvensen burde være på to eller tre år. En væsentlig årsag er, at tilsynene skærper plejecentrene til at have "tjek på det hele".
Kilde: /ritzau/