Sponsoreret

tor, 11 aug 2022

Derfor er det blevet dyrere at drive virksomhed

Derfor er det blevet dyrere at drive virksomhed

Denne artikel er sponsoreret.

Det er ikke kun de danske forbrugere, som bliver ramt af de høje elpriser, der gennem de seneste år har ramt elmarkedet. Det samme gør sig gældende for de danske virksomheder, som oplever, at det er blevet dyrere at drive virksomhed. Det er dog ikke kun de stigende elpriser, som har indvirkning på virksomhedernes økonomi. En række faktorer som en generel stigning på prisen på energi og råvarer spiller også ind. I sidste ende betyder det, at de danske virksomheder oplever stigende udgifter, og det resulterer i stigende forbrugerpriser. I denne artikel kan du læse mere om, hvorfor det er blevet dyrere at drive virksomhed.

Stigende elregninger

Det er gennem de sidste par år blevet dyrt at købe strøm. Det kan både ses på elregningerne hos forbrugerne og virksomhederne. De stigende elpriser skyldes, at det er blevet dyrere at producere strøm.

Det har måske undret dig, at din elregning stiger, selvom dit elforbrug er uændret. Det er der altså en ganske god grund til. Det samme gør sig gældende for forbrugere og virksomheder både herhjemme og rundtom i verden.

Der er adskillige grunde til, at prisen på strøm går opad. Markedet for el er i højere og højere grad funderet på grøn energi såsom vand- og vindenergi. Produktionen af netop disse to former for energi er afhængig af vejrforhold, og da det i en periode har regnet mindre og blæst mindre end vanligt, har det haft stor indvirkning på elproduktionen. De danske vindmøller og de norske vandkraftværker har ikke kunnet levere den sædvanlige mængde af strøm, og den manglende produktion giver udslag på prisen.

For virksomhederne betyder det, at udgifterne til el fylder mere i budgettet. Dette kan du sikkert nikke genkendende til. Du kan her læse mere om et gennemsnitligt elforbrug i de danske husstande.

Dyrere råvarer

Virksomhederne har ikke kun stigende udgifter til energi. De bruger også flere og flere penge på at købe råvarer. Stigningen på råvarepriser skyldes forskellige begivenheder, som er sket rundtom i verden.

Der er dels krigen i Ukraine, som primært har medført stigninger på to typer af produkter. Der er her tale om hvede og nikkel, som Ukraine er storeksportør af. Det resulterer i, at de virksomheder, som er afhængig af korn og nikkel til deres produktion, må betale mere for deres råvarer.

En anden international begivenhed, som har stor indflydelse på prisen for råvarer, er de kinesiske nedlukninger foranlediget af corona. Kina har ført en streng nedlukningspolitik for at forhindre, at covid-19 skulle sprede sig i det kinesiske samfund. Et resultat af disse nedlukninger har været, at Kina ikke har kunnet levere de forsyninger, som de plejer. En større efterspørgsel på varer har betydet stigende priser.

Det er blevet dyrere at være forbruger

At virksomhederne har stigende udgifter til råvarer og til energi, betyder desværre kun én ting, nemlig at det bliver dyrere at være forbruger. Virksomhederne skal have betalt deres voksende udgifter, og de har kun den mulighed at sætte prisen på deres produkter højere op.

Læs andre artikler her.

Andre læser også

Kulturminister: For tidligt at tale om genopbygning af Børsen Børsen er i flammer, og det begræder Jakob Engel-Schmidt. Han vil først tale ... Læs mere
Kina tror på iransk tilbageholdenhed efter historisk angreb Kina sætter ifølge udenrigsminister Wang Yi pris på, at Irans angreb ikke gik... Læs mere
Venstre mister fire ud af fem byrådsmedlemmer på Langeland Fem uger efter valg af ny borgmesterkandidat på Langeland vandrer fire Venstre-... Læs mere
Amerikansk præsidentpar tjente 4,4 millioner sidste år Joe og Jill Bidens indkomst voksede med syv procent i 2023, viser parrets netop ... Læs mere
Elon Musk fyrer 14.000 Tesla-medarbejdere Topdirektør Elon Musk har mandag afskediget over ti procent af medarbejderne i ... Læs mere