Iværksætter

tir, 19 okt 2021

Derfor skal du blive iværksætter

Derfor skal du blive iværksætter

I denne artikel kommer vi med fem gode grunde til, at du skal springe ud som iværksætter, og leve af iværksætteri. I Danmark kan du som iværksætter få en masse hjælp, og der findes rig mulighed for sparring. Dertil er der flere ting, som du selv kan styre og kontrollere som virksomhedsejer.

Det er vigtigt at påpege, at der både er fordele og ulemper ved at være selvstændig. I denne artikel har vi valgt at fokusere på de positive ting omkring at være virksomhedsejer, og forhåbentlig være med til at motivere andre til at skabe egen forretning, og springe ud som iværksætter.

5 Gode Grunde Til At Blive Iværksætter

5 Gode Grunde Til At Blive Iværksætter

Iværksættere er deres egen chef

Den første grund til, hvorfor du bør springe ud i at blive iværksætter er, at du er din egen chef. Det gode ved at være sin egen chef er, at man hundredeprocent står for alle beslutninger og selv styrer virksomhedens drift.

Når man er chef i egen virksomhed, så har man også kun sig selv at skylde skylden på, hvis det går dårligt. Dette giver god mening for mange selvstændige, da man ikke har en ledelse eller andre chefer, som man skal være i konflikt med. Man har selv det fulde ansvar for at være chef, og dermed skal man også realisere den ledelsesstrategi som man selv tror på er den rette, uanset om man er alene i en virksomhed eller om man har ansatte.

Selv hvis du har medarbejdere ansat i egen virksomhed, så er dit ansvar at sørge for at de præstere ud fra den strategi, som du bestemmer at virksomheden kører med. Der findes også iværksættere hvor deres virksomhed er blevet så stor, så de ansætter andre chefer, da iværksætterens ledelseskompetencer ikke rækker til at være chef for over 50 medarbejdere.

Iværksættere styrer selv deres løn

Den næste grund er, at du selv kan styre din egen løn som iværksætter. Nogle virksomhedsejere er motiveret af at tjene penge, og derfor vælger nogle typer også at springe ud som selvstændige netop grundet motivationen af at kunne tjene mange penge.

Som selvstændig får du mulighed for selv at styre din egen løn. Det kræver naturligvis, at du tjener penge i virksomheden, så der er grundlag for at kunne udbetale løn til dig selv. Hvis det går godt i virksomheden, så er der intet der står i vejen for at du udbetaler en høj løn til dig selv, såfremt at dine virksomhedsudgifter er betalte.

Dog skal du være opmærksom på, at det i enhver virksomhed både kan gå op og ned. Hvis du vælger at udbetale alt hvad du har i overskud, så kan det måske betyde, at du har mindre lønmuligheder i de perioder hvor det går mindre godt.

Som virksomhedsejer kan du tjene mange penge, og nogle iværksættere tjener nok penge til, at de ikke behøver at arbejde resten af livet. Dog er der også mange iværksættere, som har det hårdt, og er så dedikerede så de arbejder fuldtid uden at udbetale løn til dem selv.

Iværksættere er beslutningstagere

Som iværksætter skal du selv tage de fleste beslutninger i en virksomhed. Du kan selvfølgelig tage imod råd, eller tilkøbe dig ydelser, hvor der tages beslutninger for dig, men som udgangspunkt står alle iværksættere over for at skulle tage alle beslutninger i starten som virksomhedsindehaver.

Det kan være udfordrende at skulle tage beslutninger inden for områder, som man måske ikke har viden om, eller som er nyt at skulle tage stilling til. Dog giver det også en frihed, da udgangspunktet er ens eget behov, som man foretager beslutninger for. Hvis man fx er indehaver af en webshop, så skal man selv stå inde for, at den varemængde man beslutter at købe til lager kan sælges.

Iværksættere styrer selv arbejdstider

Du har sikkert hørt før, at for at du kan blive en succesfuld iværksætter, så skal du arbejde meget, og gerne meget mere end hvad en almindelig fuldtidsansat gør. Sådan behøver det ikke at være. Som iværksætter kan du nemlig helt selv styre, hvor meget du ønsker at arbejde.

Du kan sagtens opnå succes ved at arbejde 37 timer om ugen. Det findes der flere eksempler på. Der er også nogen iværksættere, som har så stor succes, så de kun behøver at arbejde få timer om dagen. Hvis man fx har en høj passiv indtægt, hvor man ikke er afhængig af at arbejde mellem kl. 8-16 i hverdagene, så kan man nøjes med at arbejde når det passer ind i de daglige rutiner.

Et eksempel på dette kunne være Erhvervsfronten, hvor du netop nu læser denne artikel. Vi kan vælge at udgive artikler på alle tider af døgnet, fordi det meste af vores indhold forbliver på nettet, og fortsat er relevant flere år ude i fremtiden. Derfor er det ligegyldigt om vi udgiver artikler om morgenen, eller om aftenen. Derfor kan vi selv administrere vores arbejdstider.

Nogle vælger at arbejde op mod 100 timer om ugen, og det kan der være flere årsager til. Én af grundende kan være, at man er motiveret, og man har ressourcerne til det. Dette kan både være sundt og usundt, men så længe at man har baglandet i orden, og at man ikke oplever stresssymptomer, jamen så kan du arbejde ligeså lang tid, som du har lyst.

Fordele i at være iværksætter

Fordele i at være iværksætter

Iværksættere styrer alle udgifter

Når man er selvstændig, så har man også ansvaret for, hvordan en virksomhed benytter deres penge. Det vil sige at du selv kan styre, hvilket IT-udstyr virksomheden benytter. Du kan også beslutte, om du skal have en firmabil, og i givet fald hvilken. Du kan også vælge, hvor vidt om din virksomhed skal have eget kontor, eller om den skal være beliggende i et kontorfællesskab eller i ens private bolig.

Ligeledes har du også ansvaret for, at dine ydelser eller produkter har den rette pris, så dine udgifter naturligvis er lavere end dine produkters priser. Derfor skal du også være forhandlingsstærk. Hvis du fx ejer en webshop, så skal du forhandle med dine leverandører om priser, så udgifterne ikke bliver for høje.

Hjælp til iværksættere

I Danmark kan man få forskellig hjælp til at starte egen virksomhed. Du kan bl.a. opsøge hjælp hos diverse erhvervscentre som højest sandsynligt er repræsenteret ved de større byer i Danmark.

Dertil kan man opsøge hjælp hos erhvervshusene, som er repræsenteret i den region du hører til. Hos Erhvervshus Sjælland kan man fx få hjælp og sparring, inspiration og guides til at komme videre med din startup virksomhed. Du kan læse mere om den hjælp du kan få, og læse en masse artikler som kan inspirere dig til at blive selvstændig her.

Læs om iværksætteres erfaring

Det kan være givende at høre andre iværksætteres historie og erfaringer om iværksætteri. Derfor vil vi anbefale podcasten 'Iværksætterhistorier', som vi også har skrevet om her. I hvert afsnit kan du høre interessante iværksættere fortælle om deres virksomhedsrejse, og hvordan de er startet op. Du kan også læse iværksætterhistorier her.

Vi har skrevet en artikel om, hvilke virksomhedsformer der findes. Her kan du bl.a. læse, hvilken virksomhedsform som passer bedst til din iværksætterstart, og hvordan du stifter egen virksomhed. Du kan læse artiklen ved at klikke herunder.

Andre læser også

Serie-iværksættere vil tage kampen op mod dårlige færdigretter Det bliver i første omgang kun Næstved, der får fornøjelsen af færdigmad af... Læs mere
Israels militær hævder at have gravet lig op under eftersøgning Mens FN's højkommissær slår alarm, afviser Israels militær palæstinensiske ... Læs mere
Forsvarets gummibådsproblemer fortsætter med annullering af indkøb En række fejl og mangler på indkøbte gummibåde gør nu, at styrelse annuller... Læs mere
Briterne vil øge forsvarsudgifter til 2,5 procent af bnp Storbritannien lever allerede op til Nato-mål, men vil alligevel styrke forsvar... Læs mere
Viaplay følger i giganters fodspor og vil stoppe kodedeling Viaplay estimerer, at cirka en tredjedel af tjenestens brugere deler kodeord. Fl... Læs mere