Annonce

Annonce

Annonce

En god bid er nappet af den høje svenske inflation

FILE PHOTO: Pedestrians and shoppers walk past a branch of fashion retailer H

I august var inflationen på 7,5 procent i forhold til samme måned sidste år.

I juli var tallet 9,3 procent, fremgår det af tallene fra Sveriges statistiske myndighed (SCB).

– Svenskerne har haft utrolig svært ved at få inflationen ned, men i august tog de et stort skridt i den rigtige retning, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

– Svenskerne bøvler stadig med en inflation, der er næsten tre gange så høj som i Danmark. Der er dog udsigt til, at den forskel vil blive indsnævret yderligere i de kommende måneder.

– Set over de seneste måneder har priserne været stabile. Fortsætter tendensen, vil inflationen falde kraftigt i de kommende måneder, siger Allan Sørensen.

I Danmark var inflationen i august på årsbasis 2,4 procent.

Hvis renteeffekten i Sverige holdes uden for tallene, skete der fra juli til august et fald fra 6,4 procent til 4,7 procent.

Priserne på fødevarer faldt i de samme to måneder med 0,7 procent.

Ifølge Allan Sørensen gør rentestigninger “ufatteligt ondt” på de svenske boligejere. Over halvdelen af de svenske boligejere har lån med rentetilpasning.

Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, tror, at Sverige fortsat vil få en periode “med stagnerende eller ligefrem faldende økonomisk aktivitet”. Og det peger i retning af en ny rentestigning i næste uge.

– Det vil desværre forværre de danske eksportvirksomheders afsætningsmuligheder i Sverige, siger Stramer.

Danmark eksporterede i 2022 varer til Sverige for lidt over 150 milliarder danske kroner, og det gør det til det største danske eksportmarked.

71.000 danske arbejdspladser er knyttet til eksporten til Sverige.

/ritzau/

Annonce

Annonce

Annonce

})