Erhvervspolitik

ons, 10 maj 2023

Finansministeriet overvejer næste skridt efter SAS-nederlag

FILES-SWEDEN-DENMARK-AIRLINE-SAS-STOCK (Johan Nilsson/Ritzau Scanpix)

Finansministeriet i Danmark vil se nærmere på en ny dom fra EU-Retten om støtte til SAS, inden det besluttes, om der skal gøres noget.

Det oplyser ministeriet i en meddelelse onsdag.

Tidligere på dagen kom frem, at EU-Retten har underkendt EU-Kommissionens godkendelse af milliardstøtte fra den svenske og danske stat til SAS i 2020.

Dommen har skabt yderligere usikkerhed om det kriseramte flyselskabs fremtid og en konkursbeskyttelsesproces i USA.

Afgørelsen fra EU-Retten kan ankes til EU-Domstolen. Men det er der ikke truffet nogen afgørelse om endnu fra nogen af parterne.

- Finansministeriet tager dommen til efterretning og vil analysere dommen og dens konsekvenser nærmere, skriver ministeriet.

- Finansministeriet er i dialog med henholdsvis EU-Kommissionen, den svenske stat og SAS med henblik på at vurdere situationen og koordinere eventuelle videre skridt, særligt fra EU-Kommissionen.

Også SAS har oplyst, at det nu vil se nærmere på afgørelsen.

- SAS vil nu sammen med staterne gennemgå indholdet af afgørelsen såvel som mulige veje videre og vil vende tilbage til det emne, når der er relevant information at dele, skrev SAS i en meddelelse onsdag eftermiddag.

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, er kommet med en lignende udmelding. Det sker i udtalelser til TV 2.

- Vi er selvfølgelig meget omhyggelige, og det er også derfor, vi bliver nødt til at læse den her dom meget omhyggeligt, siger Vestager til mediet.

- Vi kan ikke godkende støtte, som er generøs. Vi kan ikke godkende støtte, som lapper et større hul end det, der egentlig er.

Sverige og Danmark ejer hver 21,8 procent af aktierne i SAS. Tidligere har den norske stat også været aktionær.

Det var det irske lavprisselskab Ryanair, der valgte at gå rettens vej og klage over EU-Kommissionens godkendelser. Ifølge Ryanair var det unfair statsstøtte.

En af de ordninger, som Ryanair angreb, var et kapitalindskud i SAS fra den danske og svenske stat gennem køb af SAS-aktier og -obligationer. Indskuddet havde en samlet værdi af 11 milliarder svenske kroner.

/ritzau/

Andre læser også

SAS øger indtjening i juni - men analytiker spÃ¥r sværere marked SAS tjente flere penge i juni end i maj. Men prisfølsomme forbrugere skaber svÃ... Læs mere
USA kommer med gode økonomiske tal efter skidt dag for tech-aktier Bnp-vækst på 2,8 procent i andet kvartal i USA er godt for både Danmark og de... Læs mere
Skønhedsprodukter driver vækst hos forbrugergigant Unilever ender efter første halvår med et overskud på fire milliarder euro, v... Læs mere
På visse øer stiger beskæftigelsen op mod 15 procent om sommeren På Læsø, Samsø og Bornholm stiger beskæftigelsen om sommeren. Oplevelseserh... Læs mere
Højere omkostninger tager bid af snarlig SAS-ejers driftsoverskud AirFrance-KLM ender efter andet kvartal med et driftsoverskud, der er 220 millio... Læs mere