Erhvervsuddannelser

man, 29 nov 2021

Hvor meget må man tjene ved siden af SU?

Hvor meget må man tjene ved siden af SU?

I Danmark har vi Statens Uddannelsesstøtte - forkortet SU - som er en økonomisk hjælp til studerende, som er i gang med en uddannelse. Det er de færreste lande, hvor man som studerende kan få økonomisk hjælp, og faktisk få penge for at studere. Dog er der visse betingelser for, hvornår man må modtage uddannelsesstøtte, og hvor meget man højest må modtage. Dette kan du blive klogere på, i denne artikel.

Vigtigt disclaimer!SU-satserne ændres løbende. Derfor kan nogle af oplysninger være forældet. Vi forsøger at opdatere artiklen oftest muligt.

Hvornår må man modtage SU?

Den overordnede forudsætning for at man kan modtage SU er, at man er en aktiv studerende, som er i gang med en uddannelse, hvor man har behov for økonomisk hjælp. Dertil er der en anden række forudsætninger for, hvornår man må modtage økonomisk hjælp. Man må fx ikke tjene for mange penge ved siden af et studie. Derfor har man et fribeløb ved siden af uddannelsesstøtten.

Så meget må du tjene ved siden af SU'en

Der er en grænse for, hvor mange penge man må tjene, hvis man også modtager uddannelsesstøtte. Mange studerende har fritidsjobs eller andre indtægtskilder, og der skal man være opmærksom på, at man ikke tjener mere end det maksimale beløb. Hvis man fx har et sommerferiejob, hvor man arbejder fuldtid i én måneds tid, så skal man ikke nødvendigvis tilbagebetale uddannelsesstøtten, selvom du tjener mere end man må i én måned. Dette skyldes, at man udregner den samlede indtægt over ét år. Dette kaldes årsfribeløb. Årsfribeløbet består af 12 'månedsfribeløb'.

  • Hvis du er studerende på en ungdomsuddannelse, må du højest tjene 9.178 kr. per måned i år 2022.
  • Hvis du er studerende på en videregående uddannelse, må du højest tjene 13.876 kr. per måned i år 2022.
  • Hvis du er studerende, og er aktiv studerende, men har fravalgt SU af forskellige årsager, må du højest tjene 20.329 kr. per måned i år 2022.

Sådan undgår du at betale SU tilbage

Sådan undgår du at betale SU tilbage

Sådan undgår du at betale SU tilbage

Det er de færreste der ønsker at stå i en situation, hvor man skal betale uddannelsesstøtten tilbage. Derfor er det vigtigt, at man udregner hvor meget man tjener ved siden af sin uddannelse. Hvis man ikke kender sin løn for hele året, så bør man notere den månedlige løn, og udregn løbende, hvor meget der samlet set er tjent.

Skulle man i årets løb være tæt på det beløb man højest må tjene ved siden af sin uddannelsesstøtte, så kan man evt. lave en aftale med sin arbejdsgiver om at få udskudt noget løn.

Hvis man skulle modtage et krav om tilbagebetaling af uddannelsesstøtte, så kan det være, at man mangler et overblik over egenindkomst. Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har lavet en video, hvor der forklares hvilke tal fra en årsopgørelse, som bruges til at beregne en egenindkomst. Se videoen ved at klikke her.

Hvor meget får man i SU?

Hvor meget får man i SU?

Hvor meget får man i SU?

Når man har ansøgt om at modtage uddannelsesstøtte, vurderer Forsknings- og Uddannelsesstyrelsen om man er berettiget til at modtage uddannelsesstøtte. Hvis man godkendes, så vil man modtage uddannelsesstøtte én gang om måneden. Beløbet størrelse afhænger af, hvilken type uddannelse man er i gang med, om man bor hjemme eller i egen bolig, hvilken alder den studerende har og hvornår man er startet på en uddannelse. Du kan søge om uddannelsesstøtte ved at klikke her.

Hvis du er udeboende og studerende på en videregående uddannelse ville man modtage 6.397 kr. pr. måned før skat i 2022.

Hvis man derimod er hjemmeboende og går på en ungdomsuddannelse såsom et gymnasium, så ville man modtage 994 kr. før skat pr. måned i 2022.

Man skal være opmærksom på, at man skal betale skat af uddannelsesstøtte, og den trækkes, inden støtten udbetales til den studerende. Når et år er gået, så kontrolleres det, om den studerende har tjent for meget, og dermed overskredet fribeløbet.

Hvad betyder SU?

SU er en forkortelse for 'Statens Uddannelsesstøtte', og er økonomisk hjælp man kan få under uddannelse.

Hvor meget får man i SU?

Udeboende studerende på en videregående uddannelse modtager 6.397 kr. pr. måned før skat i 2022.Hjemmeboende ungdomsuddannelsesstuderende modtager 994 kr. før skat pr. måned i 2022.

Vi udgiver løbende artikler om erhvervsuddannelser her.

Andre læser også

Frederiksen satser på snarlig aflivning af rygter om EU-job Mette Frederiksen (S) mødes mandag med EU-regeringschefer. Hun håber på hurti... Læs mere
Bødskov vil undgå containerkirkegårde i havet med skærpede krav Før jul tabte et Mærsk-skib 46 containere i Nordsøen. Nu vil erhvervsminister... Læs mere
Fem milliarder skattekroner er på vej tilbage til boligejere I alt 11,3 milliarder kroner skal retur til boligejere, der har betalt for meget... Læs mere