EU

lør, 23 nov 2024

Efter intense forhandlinger: EU usikker på succes ved COP29

Wopke Hoekstra, EU's klimakommissær, betoner, at det er usikkert, om klimatopmødet kan lande en aftale.
Murad Sezer/Reuters Wopke Hoekstra, EU's klimakommissær, betoner, at det er usikkert, om klimatopmødet kan lande en aftale.

Det er ikke sikkert, at FN's klimatopmøde, der egentlig skulle være afsluttet fredag, ender med en aftale, som det ellers har været mål.

Det er meldingen fra både EU og Danmark lørdag eftermiddag lokal tid.

- Vi gør alt, hvad vi kan på hver af akserne for at bygge broer og gøre dette til en succes, siger EU's klimakommissær, Wopke Hoekstra.

- Men det er usikkert, om det vil lykkes, siger han ifølge AFP.

Samme melding lyder fra klimaminister Lars Aagaard (M).

- At vi når frem til en aftale, er desværre dog nok ikke givet, som det ser ud nu. Vi arbejder fortsat benhårdt på at få det til at lykkes, lyder det i en skriftlig kommentar.

På topmødet skal der aftales et nyt mål for, hvor mange penge ulandene skal have i klimafinansiering.

Pengene skal gå til både at få reduceret udledninger, men også at ruste samfundet til de vejrekstremer som oversvømmelser, der allerede sker.

Hidtil har målet været 100 milliarder dollar om året, men det udløber nu.

Senest har formandskabet spillet ud med et kompromisforslag, hvor det løftes til 250 milliarder dollar om året senest i 2035.

Det er dog blevet afvist af udviklingslande og de små østater.

Lørdag siger Panamas særlige klimaudsending, Juan Carlos Gomez, at han er ved at miste troen på de rige landes villighed og muligheden for en aftale.

Juan Carlos Gomez fortæller videre efter Ritzaus spørgsmål, at udviklingslandene vil kræve hurtigere handling, hvis beløbet skal være lavere end de 1300 milliarder dollar, som flere landet har krævet.

- Ethvert mål, der er meget småt, vil kræve en revision af tidslinjen. Det kan ikke først være i 2035.

- Jeg kan ikke sige, hvad vi vil acceptere eller ej. Men hvis de vil gå lavt, må de reducere tidslinjen, siger han.

Det seneste offentligt tilgængelige udkast, hvor 250 milliarder dollar er nævnt, er fra fredag, og der er blevet forhandlet intenst siden.

Ifølge Lars Aagaard (M) er en aftale dog ikke lige rundt om hjørnet.

- Vi arbejder med alliancepartnere både i udviklede lande og udviklingslande, og det handler både om finansiering og reduktioner, lyder det.

Noget kunne dog tyde på, at der kan være noget på vej.

I hvert fald har formandskabet indkaldt til en afsluttende plenarsamling, hvor en aftale skal godkendes, klokken 19 lokal tid - 16 dansk tid.

Det fremgår af skærmene på konferencestedet. Tidligere er sådanne møder dog blevet tilføjet for siden blot at blive rykket igen.

Ved 12-tiden dansk tid har flere af de store landegrupper forsamlet sig i et mødelokale, hvor den seneste udvikling skal drøftes.

Arbejdet for at afsøge et kompromis foregår derfor i disse timer.

Kontrasten er dog stor mellem parternes ønsker.

Udviklingslandene har krævet, at det nye mål skal være på over 1000 milliarder dollar om året.

På den anden side har vesten markeret, at formandskabets forslag på 250 milliarder dollar allerede kan være tæt på smertegrænsen.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Danske unge får 15 millioner til Europa-rejser Regeringen har lørdag lanceret EuropaPuljen. Puljen skal bidrage til forståels... Læs mere
Ministre vil have Google til at stoppe eksperiment i Danmark Google har igangsat et tiltag, hvor danskere ikke kan søge nyhedsartikler frem ... Læs mere
Justitsministeren takker nej til kongelig orden Imens en række socialdemokrater i den seneste tid har modtaget ordener, siger j... Læs mere
EU godkender kæmpe amerikansk Novo-opkøb Novo Nordisk er kommet et skridt nærmere på at foretage amerikansk opkøb. Det... Læs mere
Zelenskyj: Andet bidrag af danske F-16-kampfly er kommet til Ukraine Den ukrainske præsident udtrykker sin taknemmelighed over for hele den danske n... Læs mere