Det danske C25-indeks styrtdykkede mandag morgen, da frygten for en eskalerende handelskrig udløst af USA’s præsident Donald Trump igen ramte de globale finansmarkeder. Allerede fem minutter efter åbningen var det toneangivende danske aktieindeks faldet med hele 7,3 procent – en dramatisk fortsættelse af fredagens fald på 6,2 procent, der blev registreret som det næststørste nogensinde.
Samtlige aktier i det danske eliteindeks viste mandag blodrøde tal, hvor Coloplast med et fald på 4,1 procent klarede sig relativt bedst. Hårdest ramt blev Bavarian og GN Store Nord, begge med fald på over 9 procent. Giganten Novo Nordisk, der tegner sig for en betydelig del af C25-indekset, faldt med 5,7 procent.
Aktieuroen opstod efter præsident Trump annoncerede forhøjede toldsatser på importerede varer – et træk, som investorer frygter kan føre til en ødelæggende global handelskrig med alvorlige konsekvenser for verdensøkonomien.
I USA spekulerer analytikere og investorer nu også på, om Trump bevidst fremprovokerer kursfaldene som en del af en strategisk plan. På platformen Truth Social delte Trump selv fredag en kontroversiel video, hvor det blev hævdet, at han “bevidst sender aktiekurserne mod afgrunden for at presse den amerikanske centralbank til at sænke renterne.”
Ifølge videoen handler det om at gøre det billigere for USA at håndtere sin voksende statsgæld. Trump har endda offentligt opfordret Federal Reserve-chef Jerome Powell til øjeblikkeligt at sænke renten, men Powell advarede i stedet om, at Trumps toldsatser kan føre til højere inflation og lavere vækst.
Økonomer og markedseksperter kritiserer teorien om et kalkuleret børskrak skarpt. Milliardæren Warren Buffett har også officielt afvist videoens påstande om, at han skulle støtte Trumps politik, som “direkte falske.” Samtidig frygter økonomer, at det primært bliver almindelige amerikanere, der betaler prisen for kursfaldene, da op mod 61 procent af befolkningen ejer aktier gennem deres pensionsopsparinger.
Debatten om Trumps økonomiske strategier har ført til offentlige sammenstød med prominente erhvervsfolk som Elon Musk, der kritiserede toldsatserne for at skade virksomhedernes forsyningskæder. Peter Navarro, topøkonom i Det Hvide Hus, affejede Musks kritik med en bemærkning om, at Musk blot “beskytter sine egne interesser,” og fastholdt samtidig optimistisk, at Trumps politik snart vil udløse et historisk aktieboom.
Dermed er scenen sat for fortsat usikkerhed på markederne, mens investorerne verden over venter på at se, om mandagens blodbad blot er optakten til en kommende optur – eller starten på en dybere, global nedtur.