Med få indtagelser er danskernes bankbøger vokset over det seneste lange stykke tid.
I august lød det samlede indlån på 1183 milliarder kroner, hvilket er en stigning på 15 milliarder kroner fra måneden før.
Det viser en opgørelse fra Nationalbanken torsdag.
Tallet er ikke set højere før og vidner grundlæggende om robusthed blandt danskerne. Det mener Brian Friis Helmer, der er privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank.
- Også på andre parametre ser vi de robuste tegn, skriver han i en kommentar.
- Vi har rekordhøj beskæftigelse, danskerne betaler til tiden, og der er igen massiv fremgang i reallønnen.
Hvis man opgør tallet per voksne dansker, ville hver af dem ifølge privatøkonomen have 245.000 kroner stående i banken.
Det beløb er dog ret ulige fordelt, og mange vil derfor ikke genkende beløbet fra egen privatøkonomi, påpeger Brian Friis Helmer.
- På trods af dette medvirker beløbet til at tegne et billede af danskerne som et solidt folkefærd, mener Brian Friis Helmer.
I 2020 krydsede det samlede bankindlån for første gang 1000 milliarder kroner, og siden er der så lagt 183 milliarder til.
Alene i år er indlånet vokset med 91 milliarder kroner.
- Beskæftigelsen slår rekord på rekord på rekord, vi ser stadig en lav ledighed, og der er igen fremgang i reallønnen, gentager økonomen.
- Det medvirker til at øge den samlede lønindkomst og giver en underliggende pil op for indlånet.
- Hertil får danskerne i gennemsnit igen positiv rente på deres bankindlån, og det øger incitamentet til at spare op, lyder det videre.
Anne-Louise Lindkvist, kunderådgivningschef i Sampension, vurderer, at tendensen kommer til at fortsætte i den kommende periode.
- Der er udsigt til yderligere privatøkonomisk medvind til mange danskere i form af lavere renter. Det er et godt udgangspunkt for øget opsparing – og naturligvis også for øget forbrug, siger hun i en skriftligt kommentar.
Kilde: /ritzau/