Finans

ons, 12 mar 2025

af Mikkel Preisler

Northvolt indgiver konkursbegæring i Sverige

Spisen, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Den svenske batteriproducent Northvolt AB har indgivet konkursbegæring i Sverige efter måneder med intenst pres på økonomien. Ifølge virksomhedens bestyrelse har uforudsete udfordringer i produktionsopstarten kombineret med en række eksterne faktorer gjort det umuligt at fortsætte driften i sin nuværende form. Virksomheden peger blandt andet på stigende kapitalomkostninger, geopolitiske spændinger, efterfølgende forsyningskædeforstyrrelser og ændringer i markedsdynamikken inden for batterisektoren.

Northvolt forsøgte at vende udviklingen ved at forfølge en række strategier, herunder en Chapter 11-omstrukturering i USA. Desværre var hverken likviditetsstøtte fra långivere eller andre mulige finansielle løsninger tilstrækkelige til at sikre selskabets overlevelse.

Disse selskaber er berørt

Konkursbegæringen omfatter Northvolt AB og fire beslægtede svenske datterselskaber: Northvolt Ett AB, Northvolt Labs AB, Northvolt Revolt AB og Northvolt Systems AB. Dermed er virksomhedens produktions-, forsknings- og genbrugsaktiviteter i Sverige direkte påvirket. På nuværende tidspunkt er Northvolts afdelinger i Tyskland (Northvolt Germany) og Nordamerika (Northvolt North America) ikke omfattet af konkursbegæringen, men afgørende beslutninger om deres fremtid vil blive truffet af den udpegede kurator i Sverige i tæt dialog med långivere og andre interessenter.

Det kommende forløb

Med indgivelsen af konkursbegæringen er en svensk domstol i gang med at udpege en kurator, som skal styre processen. Kurator får ansvar for at foretage en samlet vurdering af aktiver og gæld, herunder mulige salg af dele af forretningen eller en fortsat drift i reduceret omfang. Formålet er at sikre en ordnet behandling, så medarbejdere, långivere, leverandører og øvrige partnere får klarhed og – om muligt – mest mulig værdi ud af konkursboet.

Ifølge Northvolt er Mikael Kubu nomineret til rollen som Trustee, der skal træffe de formelle beslutninger om virksomhedens aktiver, forpligtelser og fremtid.

En hård besked for medarbejdere og partnere

Northvolts midlertidige bestyrelsesformand, Tom Johnstone, beskriver konkursbegæringen som “en utrolig svær dag” for alle involverede. Virksomheden har i løbet af sin levetid opnået betydelige fremskridt, herunder udvikling af avancerede battericeller, skaleret produktion i Skellefteå og leveret over en million celler til en europæisk kunde. Ifølge Johnstone var selve produktionen i klar fremgang, og yield (udbytte) steg med 50 procent, mens driftsomkostningerne faldt markant de seneste måneder.

Samtidig opnåede virksomheden en række miljømæssige resultater, som eksempelvis at producere battericeller drevet udelukkende af fossilfri energi. Johnstone understreger, at Northvolt fortsat besidder betydelige aktiver i form af teknologi og fremstillingsfaciliteter, og at der var interesse fra potentielle investorer. Imidlertid var tiden for knap til at indgå de nødvendige aftaler.

Vejen frem

Mens konkursprocessen går i gang, forsøger Northvolt at finde finansiering, som muliggør en fortsat drift på et reduceret niveau. Johnstone pointerer, at Europa stadig har brug for en stærk, hjemlig batteriindustri for at sikre grøn omstilling og uafhængighed af udenlandske leverandører. Han håber, at Northvolts arbejde og vision om bæredygtig batteriproduktion vil leve videre – enten gennem ny kapitalindsprøjtning eller et salg af teknologien og produktionsfaciliteterne.

De nærmere detaljer om tidshorisont og videre udvikling vil afhænge af beslutninger truffet af kurator, som løbende vil orientere medarbejdere, leverandører og kunder. Ifølge Northvolt vil alle relevante interessenter blive holdt opdateret, og selskabet vil bestræbe sig på at hjælpe medarbejderne bedst muligt igennem processen.

Andre læser også

Konkursbegæring indgivet : Troels Jørgensen A/S håber at kunne redde selskabet igennem rekonkstruktion Det er en af Lollands største entreprenørselskaber som nu kæmper for overleve... Læs mere
Trods geopolitisk uro : Ledigheden er uændret Den geopolitiske usikkerhed i verden har ikke smittet af på ledighedsprocenten ... Læs mere
McLaren F1-designeren kritiserer moderne bilers aggressive look Peter Stevens: "Bilernes design er blevet for aggressivt" Læs mere
Tivoli ansætter ny kommerciel direktør Pia Kirkeskov Andersen ansat som ny kommerciel direktør i Tivoli Læs mere