Finans
Endnu et rentefald i Schweiz
Schweiz har netop nærmet sig nulrenten, mens den amerikanske centralbank holder igen. Hvad betyder det for dine penge, og hvorfor spiller usikkerhed om Trumps handelspolitik stadig en stor rolle?
Schweiziske forbrugere, virksomheder og investorer fik sig noget af en overraskelse, da den schweiziske nationalbank (SNB) torsdag offentliggjorde endnu et rentefald. Den nye officielle rente blev sænket med 0,25 procentpoint til 0,25% – dermed når Schweiz tættere på den psykologiske grænse på nul. Dette sker blot få dage efter, at den amerikanske centralbank (Fed) besluttede at holde renten i ro.
Femte rentefald på stribe
Dette er SNB’s femte rentenedsættelse siden marts 2024, og den har været ventet af mange økonomer, som længe har peget på, at inflationen i alpelandet forbliver lav. Det betyder, at der ikke er det samme pres på priserne, som man har set i andre lande. SNB’s beslutning bekræfter, at man gerne vil understøtte vækst og forbrug ved at gøre det billigere at låne penge.
Læs også:
Hvad er konsekvenserne for økonomien?
Når renten nærmer sig nul, mindskes centralbankens spillerum, og det kan gøre landets økonomiske politik mere sårbar over for globale udsving. Flere eksperter vurderer, at usikkerheden især hænger sammen med den fortsatte usikkerhed om USA’s handelspolitik under præsident Trump, som har truet med at påvirke de globale værdikæder og dermed også europæiske eksportmarkeder
Kig mod fremtiden
For den gennemsnitlige schweizer – og for internationale investorer – er situationen dog ikke helt sort. De lave renter kan holde gang i forbruget og gøre det lettere at håndtere bolig- eller virksomhedsfinansiering. Samtidig holder SNB nøje øje med udviklingen, især på inflationsfronten, for at kunne justere kursen, hvis økonomien pludselig viser tegn på overophedning eller – i værste fald – recession. Flere økonomer forventer nu, at renten forbliver i ro et stykke tid, men i en verden med stadig globale handelsspændinger kan alt ske.
Kort sagt: Schweiz nærmer sig nulrenten, og selvom det kan være godt for boligejere og virksomheder, lever usikkerheden om Trump-regeringens handelspolitik videre. Resultatet? En blanding af forsigtig optimisme og latent uro på de europæiske markeder, der alle holder vejret og venter på de næste træk fra Washington – og fra centralbankerne verden over.
Læs også: