Gallery

5 steder i verden der teknisk set ikke er lande – men næsten kunne være det

5 steder i verden der teknisk set ikke er lande – men næsten kunne være det
Mikkel Preisler
Af Mikkel Preisler 8. april 2025

Verden er fuld af grænsetilfælde – bogstaveligt talt. Nogle territorier har deres egen regering, valuta og flag, men bliver ikke anerkendt som selvstændige lande af det internationale samfund. Andre eksisterer i en gråzone mellem realitet og symbolsk selvstyre. Her kommer 5 fascinerende eksempler på steder, der teknisk set ikke er lande – men som i praksis fungerer som om, de var.

Transnistrien – Den glemte sovjetrepublik

200 pmr 2004 ruble obverse 1

Transnistrien er en smal stribe land mellem Moldova og Ukraine, som har udråbt sig selvstændighed, har egen regering, valuta og militær – men ingen FN-anerkendelse. Området føles som en tidslomme fra Sovjetunionens tid, komplet med Lenin-statuer og hammer og segl på pengesedlerne. På trods af sin uofficielle status, fungerer Transnistrien i praksis som et selvstændigt land.

Somaliland – Et fungerende demokrati uden anerkendelse

somaliland police 1

Somaliland erklærede sig uafhængigt fra Somalia i 1991 og har siden da opbygget et velfungerende demokrati med frie valg, et velfungerende retssystem og ro i gaderne – i skarp kontrast til det øvrige Somalia. Men trods den interne stabilitet og selvstyre, er Somaliland stadig ikke anerkendt som en selvstændig stat af noget andet land.

Taiwan – En økonomisk stormagt i diplomatisk limbo

kaohsiung music center and great tiger bridge during 2022 taiwan lantern festival 1

Taiwan har alt, hvad et land bør have: regering, hær, valuta, pas og en af verdens stærkeste økonomier. Men pga. pres fra Kina, som betragter øen som en del af sin egen provins, anerkender kun ganske få lande Taiwan som selvstændig stat. Alligevel fungerer Taiwan i praksis som et suverænt land og deltager i internationale organisationer – dog ofte under dæknavne som “Chinese Taipei”.

Vatikanstaten – En bystat med pavemagt

st peters square vatican city april 2007 1

Vatikanstaten er teknisk set ikke et fuldgyldigt land som andre FN-medlemslande, men snarere en suveræn bystat under Den Hellige Stols jurisdiktion. Den har egen valuta (euro), pas, postvæsen og et formelt statsleder – paven. Vatikanet deltager dog kun med observatørstatus i FN og har en unik status, der gør det til noget helt andet end en klassisk nation.

Antarktis – Et kontinent uden ejerskab

antarcticas wilhelmina bay 1

Antarktis er ikke et land – og det må det faktisk ikke være ifølge Antarktistraktaten fra 1959. Ingen stat må gøre krav på territoriet, og kontinentet er reserveret til fredelig forskning og internationalt samarbejde. Flere lande har dog symbolsk “ejet” områder, men de anerkendes ikke internationalt. Det gør Antarktis til det måske mest fascinerende ikke-land på kloden.