Gallery
9 indiske retter, der ikke rigtigt er indiske
Maden i Indien er mangfoldig, krydret og elsket verden over. Men ikke alt, vi forbinder med “indisk mad”, har faktisk sine rødder i Indien. Mange populære retter har enten udenlandske ophav eller er blevet formet af koloniale, kulturelle eller kommercielle påvirkninger. Her får du de 9 mest overraskende retter, der ofte kaldes indiske – men som egentlig ikke er det.
Ralbahitha, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons
Maden i Indien er mangfoldig, krydret og elsket verden over. Men ikke alt, vi forbinder med “indisk mad”, har faktisk sine rødder i Indien. Mange populære retter har enten udenlandske ophav eller er blevet formet af koloniale, kulturelle eller kommercielle påvirkninger. Her får du de 9 mest overraskende retter, der ofte kaldes indiske – men som egentlig ikke er det.
Chicken Tikka Masala
Kelly Sue, CC BY 2.0 via Wikimedia Commons
Selvom retten lyder og smager indisk, stammer den sandsynligvis fra Storbritannien, hvor den blev skabt af immigranter for at tilfredsstille britiske ganer. Den klassiske kombination af grillede kyllingestykker i en cremet tomatsovs er altså mere curry house end curry hjemmelavet.
Læs også:
Gulab Jamun
Avinashvh1n1, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons
Disse sirupsdækkede kugler forbindes ofte med indiske festligheder, men deres oprindelse spores tilbage til det gamle Persien. Retten blev introduceret til Indien af mogulerne og er baseret på en opskrift, der oprindeligt brugte mælkepulver og rosenessens.
Samosa
Miansari66, Public domain, via Wikimedia Commons
Samosaen er i dag en fast bestanddel i indiske snacks, men den blev faktisk bragt til Indien fra Mellemøsten via Centralasien. Oprindeligt kendt som “sambosa”, var det en kødfyldt dejpakke, før den fik sit moderne vegetarbaserede indiske twist.
Vindaloo
Adriao, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
Vindaloo forbindes ofte med Goa og dens krydrede køkken, men retten har portugisiske rødder. Den stammer fra retten “carne de vinha d’alhos” – svinekød marineret i vin og hvidløg – og blev tilpasset med lokale krydderier, efter portugiserne koloniserede Goa.
Naan
Shisma, CC BY 4.0 via Wikimedia Commons
Naan er udbredt i indiske restauranter, men faktisk ikke noget, man finder i mange indiske hjem dagligt. Brødet stammer fra det persiske køkken og blev populært i Indien gennem mogulernes påvirkning. I det daglige spiser mange indere snarere chapati eller roti.
Butter Chicken
Mack Male from Edmonton, AB, Canada, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons
Denne populære ret med smørmør kylling i cremet tomatsauce blev opfundet i Delhi i 1950’erne – ikke i en traditionel husholdning, men i restauranten Moti Mahal. Det er altså en moderne opfindelse, der ikke har dybe rødder i indisk husmad.
Mulligatawny Soup
GeoTrinity, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
Selv navnet lyder indisk – “milagu tanni” betyder “pebervand” på tamil – men den version, vi kender i dag, er en britisk opfindelse. Under kolonitiden ønskede briterne en mere vestlig suppe og bad deres tjenere om at tilpasse den indiske opskrift derefter.
Chai Latte
Andy Li, CC0, via Wikimedia Commons
Chai i Indien er simpel og stærk – lavet med sort te, mælk, sukker og krydderier. Den populære “chai latte”, som serveres på vestlige caféer, er en sød, skummet udgave, der har fjernet sig meget fra sin robuste, indiske forfader.
Tandoori Chicken
Breville USA, CC BY 2.0 via Wikimedia Commons
Selvom tandoori-teknikken har historiske rødder i det nordlige Indien, blev den moderne version af tandoori-kylling først populær i det 20. århundrede gennem restauranter i Delhi. Den blev især udbredt via britiske og amerikanske restauranter, som forfinede og markedsførte retten kraftigt.
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Læs også: