Økonomi

man, 23 maj 2022

Gode råd og tips til lønforhandling

Gode råd og tips til lønforhandling

Det er de færreste der er glade for at gå til lønforhandlingssamtale. I denne artikel giver vi dig gode råd til hvordan du forbereder dig bedst og får mest ud af samtalen.

Hvorfor er løn svært at tale om?

Der er mange grunde til at løn er svært at tale om. Ofte er der en usikkerhed omkring, hvad vi "burde" have i løn. Er vi for lavet lønniveau? Har vi gjort os fortjente til en lønforhøjelse? Det kan være svært at sige med sikkerhed, og derfor er løn et sensitivt emne for mange.

Derudover er der ofte en kultur i danske virksomheder, hvor løn ikke er noget man taler højt om. Det kan være svært at finde ud af, hvad kollegerne tjener, og derfor er løn et tabubelagt emne for mange.

Bør man dele sin løn med kollegaer?

Det er et spørgsmål, der ofte debatteres. På den ene side kan det være en fordel at have et åbent lønniveau i virksomheden, så man som medarbejder ved hvad ens kolleger tjener, og man kan lære af hinanden. På den anden side er løn et meget privat emne for mange, og det kan være svært at føle sig tryg i en virksomhed, hvis alle ved hvad man tjener. Hvis en kollega ved, at du tjener mere end personen, kan det give anledning til misundelse og dårligt arbejdsklima.

Hvordan forbereder man sig bedst til lønforhandlingen?

Det er en god idé at lave en research på, hvad der er almindelig løn i din branche, så du har et fornuftigt udgangspunkt at lønforhandle ud fra. Du kan finde tal på lønniveauet i din branche på lønstatistik.dk eller tjekke lokale lønundersøgelser.

Når du har lavet din research, er det en god idé at lave en lille liste over de pointer, der er vigtige for dig at nævne i lønforhandlingen. Hvilke argumenter kan du bruge for din sag? Og hvilke kompromiser er du villig til at lave? Forberedelsen er altafgørende for et godt lønresultat, og derfor bør du bruge tid på det. Gå ikke lige ind i lønforhandlingen uden at have overvejet, hvad du vil have ud af det.

Hvordan får man mere i løn?

Det er ikke altid lige let at få mere i løn, og derfor kræver det ofte en god lønforhandling at få det til at ske. Men der er nogle gode råd, du kan følge for at lære hvordan man lønforhandler og lave en god lønforhandling.

Folk i Danmark har generelt en tendens til at undervurdere sig selv, og derfor er det ofte en god idé at lægge et højere lønudspil end du egentlig regner med. På den måde har du mere plads til at forhandle, og kan komme til et lønniveau, der er højere end du lige havde regnet med.

Ofte er lønforhandlinger en kamp om magt, og derfor kan det være en god idé at lade din modpart trække lønniveauet op først. På den måde ligger du ikke for højt ud, og din modpart føler sig ikke presset.

Lønforhandlinger handler i høj grad om tillid, og derfor er det en god idé at lære at lave en lønforhandling, der bygger på tillid. Det er ofte en god idé at lægge et lønniveau ud, der ligger lidt under det du egentlig regner med, og på den måde sikre dig at din modpart føler sig tryg.

En lønforhandling er en kommunikationsproces, og derfor er det vigtigt at lære at lytte og forstå din modpart. Hvis du lytter efter hvad der bliver sagt, kan du ofte lære meget om, hvad der ligger til grund for lønniveauet. Og på den måde kan du lave en lønforhandling, der tager udgangspunkt i det rigtige sted.

Hvor ofte bør man forhandle løn?

Det er et spørgsmål, der ofte debatteres. På den ene side kan det være en fordel at lønforhandle så ofte som muligt, så man får mest ud af sin løn. På den anden side er lønforhandlinger ofte en krævende og tidkrævende proces, og derfor bør man lønforhandle med omhu.

Der er ingen fast regel for hvor ofte man skal lønforhandle, men det er en god idé at lønforhandle, når man føler sig klar til det. Ofte er det en god idé at lønforhandle, når man har lavet en lille research på lønniveauet i sin branche og har forberedt sig godt.

Mange virksomheder forhandler løn hvert andet år, men det er ikke en fast regel. Andre virksomheder har nogle faste procentsatser, som lønnen stiger med hvert år. Og så er der virksomheder, der lønforhandler løbende, når behovet opstår.

Hvem skal indlede forhandlingen om løn? Arbejdsgiver eller medarbejder?

Ofte er det arbejdsgiveren, der indleder lønforhandlingerne. Men det er ikke en fast regel, og der kan være mange fordele ved at lønforhandle som medarbejder.

På den ene side kan det være en fordel, at indlede en lønforhandling som medarbejder, fordi man har mere kontrol over lønniveauet. På den anden side kan det være en ulempe, at indlede en lønforhandling som medarbejder, fordi mange ofte er mere usikker på lønniveauet.

Hvis du lønforhandler som medarbejder, kan det være en god idé at lave et lønniveau udspil, der ligger lidt under det du egentlig regner med. På den måde ligger du ikke for højt ud, og din modpart føler sig ikke presset.

Hvordan ved man hvad man kan kræve i løn?

Der er ikke nogen fast regel for, hvad man kan kræve i løn. Men det er en god idé at lave en lille research på lønniveauet i sin branche, inden man går til lønforhandling.

På den måde kan man lære hvad lønniveauet er, og på den måde lave en lønforhandling, der tager udgangspunkt i det rigtige sted. Du kan også spørge din fagforening, om de har nogle anbefalinger til lønniveauet for din branche. Oftest har fagforeninger eller jobportaler data, der kan være med til at forberede lønforhandlingen.

Hvad skal man gøre, hvis lønforhandlingen ikke lykkes?

Hvis man i forvejen er presset over at skulle afholde en lønforhandling, så kan et mislykket forsøg gøre ondt. Men lønforhandlinger er ofte en kommunikationsproces, og derfor kan det være en god idé at lære at lytte og forstå din modpart.

Hvis lønforhandlingen ikke lykkes, så er det ofte fordi lønniveauet ligger for højt. Derfor kan det være en god idé at lave et lønniveau udspil, der ligger lidt under det du egentlig regner med.

Vi håber, at du har fået nogle gode råd og tips til lønforhandling. Husk at lønforhandlinger handler i høj grad om tillid, kommunikation og research.

Læs andre artikler her.

Andre læser også

Tyskland anholder mistænkte russiske sabotører for bombeplaner Amerikansk base i Tyskland skulle angiveligt rammes af sabotage. Her trænes ukr... Læs mere
Qatar tager sin mæglerrolle i Gaza op til overvejelse Mæglingen mellem Israel og Hamas ikke ført til en aftale om våbenhvile. Qatar... Læs mere
Brandfolk slukker natten til torsdag mindre brande på Børsen Der er flere mindre brande på Børsen, som onsdag aften ikke er blevet slukket ... Læs mere
Boeing får kritik for sikkerheden på fly ved høring i Senatet En tidligere Boeing-ansat kritiserer flyproducenten for produktions- og kvalitet... Læs mere
Amsterdam forbyder nye hoteller i kamp mod masseturisme Amsterdam kæmper med blandt andet sex- og narkoturisme. Nu indføres et stop fo... Læs mere